Přihlásit

Na trh s dozimetrem? Radioaktivita z Černobylu je stále ještě v šumavských borůvkách a houbách (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O divokých prasatech ani nemluvě, sdělil nám exkluzivně expert.
"Radioaktivita divokých prasat a zvěře obecně není specifika jenom Šumavy nebo Plzeňského kraje či jižních Čech, ale týká se to všech oblastí, které byly zasaženy tím radioaktivním mrakem z Černobylu. Takže nejen Česká republika, ale i okolní státy, tak jak ten radioaktivní mrak šel," řekl exkluzivně pro KrajskeListy.cz Marek Svoboda z Krajské veterinární správy v Plzni. A nutno dodat, že nejde jen o "divočáky." Navíc se na veřejnosti objevují i další spekulace.

"My samozřejmě děláme  monitoring na radioaktivitu," pokračuje dále Svoboda. " V roce 2013 bylo vyšetřeno  73 vzorků, z kterých bylo 55 nadlimitních, kdy limit je 600 becqerelů. Je to stanovená hodnota. Všechny tyto  kusy, které jsou nadlimitní, se musí konfiskovat. V roce 2012 bylo vyšetřeno 61 vzorků a z toho bylo 45 nadlimitních. Takže vidíte, že v rámci monitoringu je záchytnost těch radioaktivních kusů, řečeno v uvozovkách, poměrně vysoká. Byli jsme i na jednání s kolegy Bavorka a tam je to velmi, velmi obdobné. V Německu je ovšem specifické to, že  oni vyšetřují každý ulovený kus divokého prasete na radioaktivitu a všechna ta prasata, která jsou radioaktivní, tak je automaticky vylučují z lidského oběhu a dávají je do kafilérie a uživatel honitby dostává za něj náhradu.  V České republice je to zatím nastaveno tak - podotýkám zatím, možná dojde k nějakému posunu - že uživatel honitby musí po vydání  mimořádného veterinárního opatření všechny kusy ulovené pozastavit, nechat vyšetřit na radioaktivitu a až v případě, že to je podlimitní, tak se to může uvolnit do oběhu. V případě, že je ten vzorek nadlimitní, tak samozřejmě ten mimořádné veterinární opatření pokračuje. Když jsou tedy tři vzorky za sebou negativní, opatření se ruší.  Týká se to především divokých prasat, ale musím potvrdit, že byla zvýšená radioaktivita třeba i u jelení zvěře."

Spekulace směřují i do Německa
Jsou to tedy stále ty dozvuky Černobylu nebo je to něco jiného? Říká se o vojenském území v Německu u Weidenu, kde armáda údajně cvičí se střelami, které jsou kvůli větší průraznosti obohaceny radioaktivními látkami... Cvičí tam snad i Američané a obdobné zbraně měly být používány například i při "humanitárním" zásahu NATO v Srbsku opřed několika lety. "V současné chvíli je zcela jednoznačně prokázáno, že ta radioaktivita opravdu pochází z havárie z Černobylu v roce 1986," reaguje Marek Svoboda. " Trvá to dlouho, poločas rozpadu stroncia je poměrně vysoký, takže bude ještě několik generací, než se toho zbavíme. Konkrétně, jde o stroncium 134 a 137."

Na trhy s dozimetrem?
Skutečností je, že naše normy jsou poměrně přízné. Například ve Švédsku je limit kolem 2000 becqerelů. Do hloubky 20 cm je největší problém. Když divoká prasata ryjí, zpřehází povrch, takže pak jsou limity různé. Dokonce jsou podle Svobody podstatné rozdíly i v jedné velké prasečí rodince. Největší spad - tak jak šel radioaktivní mrak - je tedy na Šumavě, ale zasaženy jsou také Novohradské Hory. Pokud by se na radioaktivitu zkoumaly i houby nebo například borůvky, výsledky by mohly být zajímavé. Náhodné zkoumání ukázalo, že houby mají až 2000 becqerelů a borůvky 1500. Takže pokud by na trhy vyrazila třeba hygienické služba nebo další instituce, mohli by být prodejci, ale i kupující a nejširší veřejnost, docela překvapena.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.