Přihlásit

Kuny se přemnožily, z auta je jen tak nevystrnadíte (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha

Myslivci letos zaznamenali až o dvacet procent víc kun než v minulé sezoně. Jde hlavně o kuny skalní, které žijí v blízkosti lidských obydlí. Za jejich větší množení může mírná zima. Blízkost této lasicovité šelmy může pěkně potrápit nervy - kuny se rády uchylují na půdy, kde se nekonečně dlouho honí a jejich šramot nenechá obyvatele spát.

"Kuny přibývají hlavně ve městech, není nic neobvyklého se setkat s kunou v centru," říká Lubomír Hajný z Českomoravské myslivecké jednoty. Kolik kun se v Česku nachází, není jednoduché zjistit. Kuny jsou totiž velmi pohyblivé a mají velké teritorium. Podle odhadů by jich třeba v Brně mohly být stovky. "Objevují se v půdních prostorách, průduchách, ve sklepech, navštěvují opuštěné skládky, kde je trocha klidu a těsné prostory na protahování," přiblížil Zdeněk Machař z brněnské záchranné stanice pro ptáky a malé savce. Jelikož je kuna aktivní hlavně v noci a ve dne vylézá jen zřídka, je těžké ji spatřit.

Kromě šramotu na půdě či pojídání vajíček kuny občas potrápí i motoristy. Rády si totiž hrají v motorech aut - což končí často překousanými kabely či zničeným polstrováním. Dokonce tam nosí části zvířat a dělají si tam pelech. "Jsou to kuní hry. Strašně rády si hrají a také rády cokoliv žužlají. Auto je jejich oblíbené místo," popisuje Machař.

Účinná obrana proti kunímu řádění v autech není. "Určitě je účinný repelent proti škůdcům na bázi lidského pachu, který se aplikuje v lesních porostech. Kuna nevleze do auta minimálně čtvrt roku - ale nevleze tam ani majitel," směje se Machař.

Odchytit kunu je téměř nadlidský výkon. Je to neobyčejně inteligentní zvíře s výborným čichem. Ve městech nemá přirozeného predátora, a tak jí hrozí jen onemocnění prašivinou nebo srážka s autem. Ochranář ale nevidí v kunách jen negativa: Jejich potravou jsou kromě vajíček myši, ale i ptáci. "V Brně jsou tisícová hejna holubů, ale na zemi uhynulého holuba nenajdete. Po setmění totiž přiběhne chlupatá odtahová služba a holub je pryč," vysvětluje Machař.

Kuna skalní se vyskytuje v Evropě, severní Asii mimo Čínu a v jižní Asii. U nás původně sídlila v skalnatých krajinách, v málo obydlených oblastech tam žije dosud. Časem si zvykla na lidská obydlí a dnes, alespoň v Evropě, žije hlavně v lidských stavbách nebo v jejích blízkosti. Nejraději se usazuje na půdách nebo ve starých stodolách.

Je to šelma z čeledi lasicovitých. Je aktivní především v noci a vede spíš samotářský život. Dorůstá délky až 50 cm, hmotnosti 2-3 kg, ocas může mít dlouhý až 20 cm. Má hebkou šedohnědou srst s bílou náprsenkou. Živí se vajíčky, malými hlodavci, ptáky i ovocem. Dožívá se deseti až dvanácti let. Samička je březí asi devět měsíců, pak vrhne dvě až pět mláďat.

Kuna smí být lovena od 1. listopadu do posledního února, po zbytek roku je hájená. Musíte ale mít myslivecké zkoušky a povolení k lovu v dané honitbě. Zahrady, chatařské oblasti a městské půdy ovšem honitbami nejsou, a proto na nich nemůže kunu zastřelit ani myslivec.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.