Přihlásit

Kandidátem na ptáka roku jsou čápi bílý a černý (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jičínsko
Česká společnost ornitologická již řadu let vyhlašuje takzvaného "Ptáka roku". V příslušném roce je vybranému druhu věnována speciální pozornost a to ze strany profesionálních i amatérských ornitologů.
Zprávy o výskytu v naší republice, hnízdění, tahu, potravě a dalších životních projevech mohou zájemci zasílat přímo do sídla České společnosti ornitologické v Praze nebo na Správu CHKO Český ráj a mohou tak významně přispět mimo jiné k upřesnění aktuálního rozšíření daného druhu v České republice a Českém ráji i k jeho ochraně.

Nominace
Pro rok 2014 byly vybrány hned druhy dva, a to čáp bílý a čáp černý. Oba žijí u nás v Českém ráji a především čápu černému je zde věnována systematická pozornost již od roku 1984 a to hlavně autorem tohoto článku. V současné době lze říci, že početnost hnízdních párů obou čápů je v Českém ráji a navazujících územích víceméně vyrovnaná a pohybuje se kolem sedmi až osmi.. V celé České republice byla k roku 2003 odhadnuta početnost čápa černého na 300 - 400párůaučápa bíléhonavíce jak 900 párů s tím, že početnost čápa černého nadále zřejměmírně roste.

Známější je čáp bílý
Mnohem častěji se v přírodě setkáváme s čápem bílým, který je podstatně známější než jeho příbuzný i proto, že "nosí děti". Skutečných důvodů zmíněného stavu je více, ale hlavním je ten, že tento čáp hnízdí v našem kraji vždy v těsné blízkosti člověka - viditelně na komíně či vysokém stromě a jeho hnízda jsou mezi lidmi většinou dobře známá. Tím snadněji můžeme sledovat jeho hnízdění od jarního návratu až po opouštění hnízda celou rodinou. A to je případ také Jičína, kde čáp bílý pravidelně hnízdí přímo ve městě.
Potravu si tento čáp opatřuje především v přehledných otevřených terénech - na loukách či polích, kde ho můžeme snáze zaregistrovat a pozorovat. A koncem léta na počátku tahu můžeme na uvedených místech sledovat i desítky čápů pohromadě.

Černý kolega
Čáp černý si v Českém ráji hnízda staví hlavně na stromech a v některých případech i na skalách. Upřednostňuje odlehlá místa ve větších lesních komplexech v blízkosti alespoň přechodných vodotečí nebo pramenišť. Jeho oblíbeným hnízdním stromem je buk, ale využívá i další listnáče a jehličnany a z nich mnohdy smrk. V každém případě si vybírá místa rozvolněného lesního porostu pro snadnější přílet a odlet od hnízda. Na rozdíl od čápa bílého loví často skrytě - v korytech vodních toků. Navíc díky svému zbarvení s převahou černé barvy je na zemi i v letu přece jen méně nápadný než čáp bílý a více uniká pozornosti.
Cenné informace o životě a tahu čápů přináší také kroužkování. Například v loňském roce autor článku prokázal výskyt a hnízdění čápa černého s klasickým kovovým kroužkem a navíc velkým plastovým.
Na základě identifikace "kódu" na zmíněném plastovém kroužku bylo zjištěno, že tento čáp se vylíhl a byl okroužkován na hnízdě na Novopacku před více jak 10 lety a letos se znovu vrátil na loňské hnízdiště. Během svého dosavadního života byl opakovaně pozorován v Izraeli na cestě do svých zimovišť v Africe.
Jak již bylo řečeno, tak i Vy se můžete zapojit do sledování obou druhů čápů a přispět tak k dalšímu poznání jejich života. Svoje případná pozorování můžete zasílat na adresu autora tohoto článku (Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.