Přihlásit

Před srážkou se zvěří mají řidiče ochránit kilometry plotů (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno/Ostrava
Oplotit všechny dálnice, rychlostní silnice a také rizikové úseky silnic první třídy. Takový je nový plán Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které chce omezit srážky se zvěří. Jen letos už zvířata vběhla pod kola víc než čtyř tisíc aut. Následky kolize bývají pro zvěř tragické, velmi nebezpečné jsou ale i pro řidiče. ŘSD proto chce nejrychlejší úseky silnic oplotit, pletivo zatím chrání jen třetinu takových silnic.

Dopravních nehod způsobených zvěří každý rok přibývá. V průměru každou jedenáctou letošní havárii zavinili srny nebo divočáci. Rychlostní silnici mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem trápí kolize se zvířaty nejméně desetkrát ročně. Kvůli přebíhající bachyni se selaty tam havarovalo hned 11 aut a dva lidé se přitom zranili.

Podobným nehodám by měl do budoucna zabránit plot. ŘSD jím chce vybavit okolí všech dálnic, rychlostních silnic a vytipované rizikové úseky dalších silnic. Zatím je oplocena jen třetina z 1 200 kilometrů podobných komunikací.

Například na nejstarší a nejdelší tuzemské dálnici D1 je plot jen na několika místech. A ani ten už nevyhovuje. "V minulosti se používaly ploty, které pro velké druhy zvířat jako je divočák nebo jelen nesplňují parametry," potvrdil vedoucí oddělení ochrany životního prostředí ŘSD Jaroslav Kostečka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.