Přihlásit

Bývalý státní úředník přestal nabízet své safari v Africe (iHNed.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Safari, kam vozil zejména české lovce, si Ivan Višňák koupil ještě jako státní zaměstnanec. Do roku 2005 byl totiž Višňák úředníkem Pozemkového fondu. Dostal ale vyhazov kvůli restitučnímu skandálu. Kde vzal peníze na svůj byznys v Africe, dodnes uspokojivě nevysvětlil.

Dvakrát se stal Ivan Višňák jedním z nejsledovanějších úředníků v Česku - aniž by o to ovšem stál.
Poprvé, když hrál ústřední roli v miliardovém pozemkovém skandálu. A pak když se ukázalo, že si ještě jako státní zaměstnanec pořídil v Africe soukromé safari.
Bývalý vysoký šéf Pozemkového fondu dnes svůj byznys s lovem exotických zvířat utlumuje. Střílení slonů, nosorožců, krokodýlů či lvů už veřejně nenabízí.
A nedaleko Brna si nyní pětapadesátiletý Višňák postavil pěknou vilu.
Otázky, kde vzal peníze na vybudování areálu na severu Jihoafrické republiky, ho ale dodnes dokážou spolehlivě rozpálit.
"Prokristapána, co je vám do toho? Já jsem slušný člověk, který se rval, aby státu zachránil majetky. Dal jsem všechno na oltář vlasti," rozčiluje se Višňák.

Z role veřejně neznámého úředníka vystoupil Višňák nedobrovolně v roce 2005. Při dnes skoro zapomenutém skandálu, kdy státní Pozemkový fond umožnil spekulantům, aby získali pozemky mnohamiliardových hodnot - přednostně a na úkor restituentů, kterým jejich pole sebrali komunisté. Višňák byl tehdy jedním z pěti úředníků, kteří dostali okamžitý vyhazov.
"Byli jsme obětí čehosi. Píšete o něčem, a vůbec nic nevíte," říká Višňák.

Višňák se také podepsal pod případ, o němž HN psaly začátkem roku: společnost Xaverov, napojená na Miroslava Tomana, do letošního ledna ministra zemědělství dočasné prezidentské vlády, získala od Višňáka důležitý dokument. Potvrzení, že firmě patří sporné lukrativní pozemky poblíž Prahy.
Nové vedení fondu později potvrzení označilo za omyl a nařídilo, aby se úřad o parcely soudil.

Nic si "neodklonil" - a teď lituje
Ještě před dvěma lety Višňákova farma Limpona Safari poblíž hranic s Botswanou nabízela loveckým turistům pěkné ubytování pro čtrnáct hostů, lovy nebo i výhodný nákup diamantů. Dnes jsou ovšem webové stránky zrušené, Višňáka a jeho farmu navíc v okolí Lephalale příliš neznají.
Provozovatelé organizovaných lovů většinou na otázky po Limpona Safari vrtěli hlavou. Višňákovo safari neznala ani pracovnice turistické kanceláře v Lephalale. "Už tam jezdí jen vybraní lidé, na doporučení," tvrdí Višňák.
Podle informací HN safari funguje především jako luxusní lovecká chalupa pro Višňákovy známé. Jeho byznysu totiž neprospělo, když novináři před několika lety poprvé zjistili, že se bývalý úředník přesunul do Jižní Afriky.
A když se začali ptát po původu peněz na tuto investici. "Jste úplně mimo: je ověřitelné, že jsem to safari koupil ještě před tím, než jsem přišel na fond. Běžte se podívat do jihoafrického katastru," radí.
Višňák vysvětluje, že si na safari vydělal podnikáním. Před třemi lety však serveru Aktuálně.cz řekl, že bývalý areál kravské farmy 400 kilometrů od Johannesburgu koupil jako státní zaměstnanec. A navíc že si na vše půjčil. Kolik ho safari stálo, nikdy neřekl.
Višňák lituje, že "vůbec kdy na ten pitomý fond šel". Kývl prý tehdy známým, aby jim pomohl státu uchránit některé pozemky. Například se prý úspěšně angažoval, aby státní Lesy ČR nepřišly o některá cenná území.
Podepsal nicméně například také smlouvu, kterou rodina bývalého ministra zemědělství Jana Fencla, Višňákova tehdejšího nadřízeného, získala pozemky na Hodonínsku - u plánovaného silničního obchvatu a průmyslové zóny.
"Protože jsem byl blbý, tak jsem si žádné peníze neodklonil - jak se dnes říká. Nemusel bych dnes chodit spát v jednu ráno a vstávat v pět," dává příklad, jak stále tvrdě pracuje.
Višňák se ze safari stáhl také proto, že při něm v roce 2011 málem zemřel. Při jednom z lovů ho těžce zranil rozzuřený buvol. Takový útok prý přežije jeden člověk z deseti. "Pámbů mi zachránil život. Možná i proto, že jste mi vy, novináři, tak křivdili. Byla to od něj taková odměna," uvažuje Višňák.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.