Přihlásit

Ptáci našich skalních měst (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Seriál o ptactvu v Českém ráji (5)

Jičínsko
Hlavním magnetem pro návštěvníky Českého ráje jsou bezesporu skalní města. Přijdeme­li na příslušnou vyhlídku, většinou nás okamžitě osloví její monumentalita, jednotlivé skalní věže a další skalní tvary nejrůznějších podob a celková atmosféra. K ní významně přispívají obyvatelé skal z říše rostlin a živočichů a z nich nejvíce ptáci. Po návratu do skalního města nad ním již od února krouží s typickým křikem dlouhé hodiny kavky. A přestože se drží v hejnu, lze i v něm při jisté pozorovací schopnosti dobře rozlišit páry.
Od zimy zvyšují aktivitu také krkavci, kteří novodobě osídlili Český ráj před více jak 30 lety (na vloženém autorově snímku krmení velkých mláďat krkavce velkého na hnízdě). Hlavně v podvečer a nejvíce od prosince do února lze slyšet hluboké dvouslabičné houkání výra, a to nejen od samce, ale i od samice. Po návratu ze zimovišť se přidávají svým houkáním holubi doupňáci a později svým voláním také poštolky a další druhy včetně pěvců.

Využití dutin
Všichni jmenovaní, ale i mnozí další využívají nesporných četných výhod skalních dutin, ale i polodutin, lavic, říms různých poloh a velikostí. Ve skalách tedy hnízdí poměrně velký počet druhů od výra až po kachnu divokou a dokonce čápa černého. Některé z nich naprosto pravidelně, jiné nepravidelně či příležitostně. Kavka, krkavec, střízlík, konipas horský a další pěvci si v dutině staví pravé hnízdo, jiní si hnízdo nestaví a velmi chytře využívají písek na dně dutiny - výr, sokol, poštolka. Samice si bez větší námahy vykrouží hnízdní jamku v písku a do ní snáší vejce. Posledně jmenované druhy tedy neobsazují holé dutiny bez písku, ale pouze dutiny s pískem. Jistou výjimkou je sokol, který dokáže využít staré hnízdo krkavce a toto hnízdo mu tedy nahrazuje písečný podklad.
Dalším faktorem při výběru dutiny je samozřejmě její velikost. Ty velké dutiny obsazuje výr, krkavec a sokol, střední poštolka, kavka, malé pakpěvci. V každém případě je skalní město dosti podobné našemu panelákovému sídlišti. I zde je dosti značné množství bytů a ptáky každé jaro obsazených. To, že ve skalách hnízdí poštolka,jsme si již řekli. A jak víme, tak poštolka žije a hnízdí také přímo v našich lidských městech, na nejrůznějších stavbách včetně věží kostelů. Podobně žije také rorýs obecný,o kterém se již méně ví, že i on má přirozená hnízdiště ve skalách a dodnes ve skalních městech Českého ráje hnízdí.
Až někdy půjdete znovu do skal, zkuste se dívat trochu pozorněji kolem sebe. Uvidíte, že skály zdaleka nejsou pro život tak nehostinné, jak by se mohlo zdát.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.