Přihlásit

Krkonošské centrum zahájilo výstavu ČÁPI 2014 (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krkonošské centrum environmentální výchovy ve spolupráci s Českou společností ornitologickou zahájilo putovní výstavu ČÁPI 2014. Při sobotní vernisáži se vedle otevření expozice pro veřejnost, vyhlásily i výsledky fotografické soutěže. Akce, která je součástí kampaně Pták roku, láká na několik desítek fotografií čápů nejen černých a bílých, ale i afrických a asijských druhů.

Vítězem soutěže stal Petr Salinger Se snímkem Úmrtí v rodině. Další ocenění získali Michael Kudela za fotografii Na lovu a Václav Sojka za snímek Mladí čápi černí na skalním hnízdě. Vyhlášena byla také kategorie fotografů do 15 let, ve které zvítězil Ondřej Pelánek s dílem Domů.

Porota hodnotila celkem 410 fotografií od autorů z celé republiky, na 60 z nich se dočkalo uveřejnění na putovní výstavě. Snímky pocházejí z celé republiky a nechybí ani několik exotických fotografií afrických a asijských druhů čápů.

"Vybrat vítězné snímky nebylo jednoduché. Čapí námluvy, souboje, lovy, krmení mláďat, obrana hnízda před vetřelci, nerovný souboj s nepříznivým počasím, první pokusy čápat o vlastní let - to všechno jsou momenty, které je možná těžké zachytit na fotografii, ale když se to podaří, je to opravdu pastva pro oko a potěšení pro duši," podotkla členka poroty Barbora Kaminiecká.


"Občas se mě lidé ptají, jaký smysl má chránit ten nebo onen ptačí druh. Výstava ČÁPI 2014 myslím dává na tuto otázku jasnou odpověď - protože bez nich by byl náš svět o mnoho chudší," řekl kurátor výstavy a ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.


Výstavu složenou z vybraných snímků mohou návštěvníci shlédnout do 15. října v Krkonošském centru environmentálního vzdělávání KRTEK. Výstava se poté přesune do Českých Budějovic a do Prahy, další místa budou následovat.


Kampaň Pták roku organizuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Čáp byl vyhlášený Ptákem roku již po druhé, poprvé před dvaceti lety. V letošním roce proběhlo 7. celoevropské sčítání čápů bílých a 3. celostátní sčítání čápů černých.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.