Přihlásit

Nejlepší guláš? Z daňka a na maďarský způsob (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZAHRÁDKY
Vůně koření, masa a cibule se linula ze zámeckého parku v Zahrádkách u České Lípy.
Devatenáct týmů zde hledalo odpověď na otázku, kdo umí uvařit nejlepší zvěřinový guláš. Soutěž pořádanou českolipským okresním mysliveckým svazem vyhrál tým Vladimíry Týmové z Roudnice nad Labem. Ta všechny šokovala přiznáním, že guláš byl maďarský.
"Je to recept mého kamaráda z Maďarska. Ve čtvrtek jsme střelili mladého daňka, maso bylo čerstvé a nemuseli jsme ho vůbec zamrazovat," podotkla vítězka. Recept odmítla prozradit - stejně jako ostatní soutěžící - potvrdila však, že nejdůležitější je při vaření guláše cibule. "Platí, že kolik masa, tolik cibule," zdůraznila Týmová.
V otázce cibule však soutěžící nebyli ani zdaleka jednotní. Štefan Hřebík ze slovenského Popradu považuje řeči o její nutnosti za mýtus. "Cibule vůbec není důležitá. Podstatné je, aby maso pustilo šťávu a pak se musí dusit. Vy Češi často guláš hodně podlíváte a spíš maso vaříte. Správný guláš se podlívá až ve chvíli, kdy je maso měkké," konstatoval bodrý Slovák, jehož guláš z karpatského jelena skončil na čtvrtém místě.
Na jeho postupu tedy snad něco bude. "Vždycky dávám na závěr do guláše štamprli pálenky. Pomůže masu krásně se rozložit," svěřil se.
Láskou ke gulášům se vyznaly i osobnosti v porotě. Třeba moderátor Aleš Cibulka a dabér Michal Jagelka. Oba mají v Máchově kraji chalupu, kde prý vaří pro přátele. "Guláš máme nejradši hodně ostrý, hodně hustý. Dáváme do něj třeba ještě žampiony," svěřil se dabér Jagelka. "A hlavně hodně cibulky. Bez ní to v kuchyni nejde," dodal jeho životní partner Cibulka.
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku v České Lípě Petra Slaby je mezi myslivci nejoblíbenějším masem na guláš kančí maso. Je totiž nejdostupnější.
"Divočáci se tady na Českolipsku docela přemnožili, takže se nedivím, že jejich maso je nejpopulárnější," podotkl.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.