Přihlásit

Vzteklinu z Valašska myslivci vyhnali už před třiceti lety (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při propuknutí jde o smrtelnou nemoc. V posledních letech se na Valašsku nevyskytuje

Valašsko
Vzteklina. Obávaná nemoc, kterou provází řada mýtů. Nemoc, jíž byl dokonce přidělen světový den. V kalendáři má datum 28. září. Také na Valašsku se s touto nemocí bylo možné setkat, zejména v minulosti. Lidé se s ní ale, možná nevědomky, setkávají pravidelně. Především na vesnicích se s pravidelností objevují letáčky informující o očkování domácích zvířat proti vzteklině.
Přesto, že jde o obávanou nemoc, lidé v regionu ji mnohdy berou s typicky valašským nadhledem. "Už jsem byl od psů několikrát pokousaný. Vzteklinu jsem naštěstí nikdy nedostal. Možná je to tím, že užívám valašský penicilín," poznamenal s úsměvem Jindřich Babica ze Vsetína.

Myslivci berou vzteklinu vážně
Jinak než vážně však vzteklinu neberou myslivci. "Byla tu rozšířena před třiceti lety. Problém byl především s liškami," vzpomněl předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček. V osmdesátých letech kladli myslivci na Valašsku orální vakcíny. Později došlo i na využití letadel, z nichž byla vakcína shazována. "Nyní vakcinaci neprovádíme. Vzteklina v republice v podstatě neexistuje. To ale neznamená, že lidé by neměli být obezřetní," varuje Zubíček.
Obezřetnost s ohledem na vzteklinu je na místě také podle veterinární lékařky Kamily Křupalové ze Záchranného centra v Hošťálkové. "Je to nebezpečná nákaza. V posledním období se objevila na jihovýchodě Polska. Občas je vzteklina zaznamenávána na Slovensku. Nebylo by dobré to podceňovat," poznamenala zvěrolékařka. Pozastavila se však nad tím, že očkování proti vzteklině je z domácích zvířat povinné pouze u psů. "Je to zvláštní, protože kočka, zejména žijící na vesnici, se pohybuje nekontrolovatelně. Je ale pravdou, že člověka spíše pokouše pes," uvedla Křupalová. Veterinářka současně upozornila, že onemocnění vzteklinou je velmi nebezpečné. "Ve chvílích, kdy se u člověka objeví příznaky vztekliny, jedná se v podstatě o neléčitelný problém," uvedla.

Lékaři varují před nebezpečím
Před nebezpečím vztekliny, která je téměř ve stech procentech případů, pokud není ihned po nakažení zahájena léčba, smrtelná, varují také lékaři zabývající se infekčními chorobami. "Pokud člověka pokouše neznámý pes nebo divoce žijící zvíře, musí být hospitalizovaný," uvedl lékař Ladislav Kopecký.
Podle jeho slov je třeba vzteklinu nepodceňovat a co nejdříve se zařídit tak, aby nemoc vůbec nemohla propuknout. "I když v současné době není léčba tak drastická, jako tomu bývalo v minulosti, stále je to nepříjemné. Co nejdříve je nutné přijmout veškerá opatření," zdůraznil Ladislav Kopecký.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.