Přihlásit

Půl století sledování přineslo plody, muzeum chystá výstavu o ptácích (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachov
Tachovské muzeum slavnostně zahájí výstavu, která bude věnována naší přírodě, konkrétně ptactvu. Výstava je součástí oslav 60. výročí založení muzea v Tachově, a proto se snaží těžit z dlouholetých sledování, které přírodovědné oddělení muzea provádí.
Je pravda, že zoologie nebylavmuzeuzastoupenahned od jeho založení, ale se sledováním zvířeny bylo započato jižvroce 1966, což je už také dosti dlouhá doba na to, aby bylo možno zachytit změny ve výskytu živočišných druhů.
Velmi významnými změnami procházeli především ptáci a to jak ve smyslu pozitivním, tak i negativním. Zkrátka a dobře během téměř padesáti sledovaných let bylo zjištěno, že některé druhy zcela vymizely, nebo jejich počet klesl velmi výrazně, takže se ocitly na pokraji vymizení. Naproti tomu se však rovněž objevily nové druhy, které u nás dříve nehnízdily anebo druhy původně jen velmi vzácné, které významně zvýšily svou početnost. Jde celkem o přes čtyřicet druhů. Ty budou představeny na výstavě "Ptáci přicházejí a odcházejí.".
Povedlo se získat pro všechny prezentované druhy kvalitní snímky, které pocházejí z dílny několika našich přátel fotografů. Téměř polovina snímků pochází od našeho "dvorního" fotografa Petra Langa z Horšovského Týna a soubor doplnili po několika druzích Petr Korelus z Chebu, Ivan Dudáček z Šumavy, Přemysl Vaněk z Prahy, Vladimír Šoltýs z Jičína a bratři Hláskové z Třeboňska. Jde o významné ptačí fotografy, takže kvalita snímků je nepochybná. Ve výstavě bude asi pro polovinu představovaných druhů i vycpanina, část z nich je z vlastních sbírek muzea a druhou část zapůjčilo Západočeské muzeum v Plzni. O objevování se i mizení jednotlivých ptačích druhů byla v archivu muzea soustředěna spousta záznamů, takže je možno u většiny druhů připojit i mapku ukazující jak druhy postupně přibývaly či mizely.
Pro několik druhů bylo možno i zachytit v grafu změny početnosti, Záznamy získávali zčásti pracovníci muzea, zoolog Pavel Řepa a preparátor František Šebor. Protože druhý ze jmenovaných nás již před několika lety opustil, je výstava také příležitostí připomenout jeho zásluhy o sbírky muzea a také o bohatý archiv záznamů z pozorování. Velkým množstvím záznamů o pozorováních ptačích druhů pak do archivu přispěli i dobrovolní spolupracovníci muzea. Byla jich celá řada, připomeneme jen některé nejpilnější, kteří mají zásluhu na tom, že bylo možno výstavu připravit. V současnosti jsou to např Karel Machač a František Eidelpes z Tachova a Martin Liška z Plané, z dob starších Pavel Kopta, Martin Pudil a Petra Cehláriková z Tachova, Zdeněk Veselý z Plané, Jiří Veselý ze Stráže, Jaroslav Král z Kladrub a bohužel již zesnulý Jaroslav Vild z Bezdružic.
Vernisáž výstavy bude v Muzeu Českého lesa v Tachově v úterý 7. října od 17 hod. Součástí vernisáže bude i promítání nových fotografií ptáků, které v tomto roce nashromáždil Petr Lang. Zveme vás tedy srdečně k návštěvě muzea při této příležitosti. A samozřejmě zveme vás k návštěvě výstavy, kterou můžete uskutečnit během tří měsíců, neboť výstava potrvá až do konce tohoto roku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.