Přihlásit

Vycpaný sup i orel opět slouží ke školní výuce (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litovel
Sbírkou preparovaných zvířat, kterou by jim mohla závidět i leckterá česká univerzita, se mohou pochlubit na Základní škole Vítězná v Litovli. O prázdninách se ptáci a savci dočkali restaurátorského zásahu. Mezi téměř devadesáti exponáty jsou k vidění i takové rarity, jako je sup bělohlavý, orel skalní nebo tetřev hlušec. "Na to, že je to základní škola, tak druhově i množstvím je to hodně zajímavá sbírka, vzácná. Ani některá muzea takové exponáty nemají, natož pak základní škola," potvrdil restaurátor Marek Nimrichter, který spolupracuje se zámkem v Úsově na Šumpersku.

Staří exponátů: přes sto let
Sbírka byla původně součástí základní školy patřící pod gymnázium Jana Opletala v Litovli. "Po odstěhování z budovy gymnázia nechal sbírku zvířat tehdejší ředitel Jaroslav Hála restaurovat a v nové škole se pak umístila do vitrín přírodopisné učebny druhého stupně," uvedla ředitelka Základní školy Vítězná Zuzana Absolonová.
Stáří souboru se odhaduje okolo stovky let, jednotlivých exponátů je celkem osmdesát šest a restaurátor Marek Nimrichter na nich pracoval během prvního prázdninového týdne.

Peří upravil restaurátor
Po jedenácti letech už byly exponáty zaprášené. "Odsál se z nich prach, vyčistily se, odmastily, dělaly se na nich drobné úpravy. Prokoukly a vypadají moc pěkně," sdělila Andrea Švecová učitelka přírodopisu. Ve vitrínách bychom našli lišku, bažanta, lysku, červenku ale třeba i čápa. "Ptáků je víc, savců méně, ale něco máme i dvakrát. Třeba jestřába lesního nebo lasici kolčavu. Asi nejvzácnější je však sup bělohlavý, orel skalní nebo tetřev hlušec. Sbírka je to moc pěkná," popsala učitelka.
Exponáty jsou nejen chloubou přírodovědné sbírky školy, ale také názornou učební pomůckou. "Žáci si tak lépe dokážou představit velikost a krásu těchto zvířat. Velké exponáty ale vystavujeme jen při dni otevřených dveří. Aby nedošlo k jejich poškození," doplnila Andrea Švecová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.