Přihlásit

Chovatele ovcí vlci netrápí, problém je malá poptávka po ovčích produktech (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nová studie olomouckých přírodovědců hodnotila dvanáct let soužití velkých šelem a chovatelů ovcí v Beskydech. Podle získaných dat netrápí v současné době chovatele ovcí a koz ani tak přítomnost šelem jako špatná ekonomická situace v oboru chovu a nízké výkupní ceny ovčích produktů. Škody, které způsobí velké šelmy, se navíc v posledních letech zmenšují. Vlků, kteří na stáda útočí z divokých zvířat nejčastěji, v Beskydech ubylo a pomáhají i preventivní opatření chránící ovčí stáda.

Většina farmářů hodnotí své podnikání jako neziskové či málo výdělečné, a to kvůli aktuální ekonomické situaci, nikoliv kvůli výskytu velkých šelem. Jako hlavní příčinu špatné ekonomické situace uvádějí chovatelé nízkou poptávku a nízké výkupní ceny ovčích produktů a velkou vzdálenost k nejbližším jatkám - často více než 50 kilometrů, shrnuje výsledky dotazníkového šetření Ivo Machar z Univerzity Palackého v Olomouci.

Výskyt velkých šelem jako nepříznivý faktor řadí chovatelé až na čtvrté místo. I nadále je ale považují za reálnou hrozbu pro chov ovcí a shodují se, že by stát měl zohlednit komplikace způsobené výskytem šelem v regionu. Pomohlo by jim například zjednodušení finanční kompenzace škod způsobených velkými šelmami nebo úpravy současného systému zemědělských dotací, například příspěvek na zabezpečení farem proti šelmám.

Chráněná krajinná oblast Beskydy je jedinou oblastí v ČR, ve které je pravidelně zaznamenáván výskyt všech tří evropských velkých šelem. "V případě vlků a medvědů stále hovoříme pouze o dočasných a nepravidelných návštěvách ze sousedního Slovenska či Polska. Trvalá je jen populace rysů," uvádí Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Vlků je méně
Loni byly v Beskydech zaznamenány jen dva útoky na stáda, při kterých bylo pravděpodobně vlky zabito deset ovcí. V minulých letech byla čísla výrazně vyšší. Například v roce 2004 chovatelé při 16 útocích přišli téměř o stovku zvířat. Tyto oběti jsou připisovány většinou vlkům, část z nich ale mohou mít na svědomí zdivočelí psi. Problémy s toulajícími se psy zaznamenalo třicet procent farmářů.

Za výrazným poklesem podle Kutala stojí dva důvody. Jednak chovatelé lépe zabezpečují svá stáda. Navíc ale v Beskydech ubylo vlků. "Zatímco okolo roku 2000 jsme měli důkazy o tom, že na našem území žije jedna a více vlčích smeček. Dnes se v Beskydech nevyskytuje žádná. Nejbližší žije na Slovensku. Na českou stranu Beskyd zavítají jen jednotlivci na krátkou dobu," vysvětlil.

Na vině je podle Kutala hlavně pytláctví v tuzemsku a pak legální lov vlka na Slovensku. Tím populace vlka v Beskydech klesla. "To by se ale mohlo změnit. Počty vlků zastřelených na Slovensku se snižují. Je možné, že se vlci trvale vrátí i do Česka. Opětovné usazení ale ještě nějakou dobu potrvá," řekl Kutal.  Rysi a medvědi, kteří se v Beskydech rovněž vyskytují, zabíjejí chovaná zvířata jen zřídka.

Ohrožené pastviny
Tradice chovu ovcí v Beskydech je podle studie stále živá. Nyní farmáři v Beskydech chovají kolem 20 000 ovcí a 1500 koz. Znepokojivý je ale vysoký věk nynějších chovatelů - 83 % chovatelů je starších 50 let. "Pastva ovcí do Beskyd patří a je důležitá i pro ochranu místní biodiverzity, například orchidejí nebo mnoha druhů motýlů, vázaných na extenzivně udržované pastviny. Je proto škoda, že kromě některých živočišných a rostlinných druhů nám ,vymírají' i farmáři," dodává Petr Kovařík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Autoři studie z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Hnutí DUHA Olomouc a Univerzity Palackého vycházeli z různých zdrojů. Analyzovali údaje z evidencí různých institucí o chovu ovcí a o škodách, které velké šelmy způsobily. Pak je dávali do kontextu s údaji o početnosti jednotlivých druhů velkých šelem. Kromě toho provedli také speciálně zaměřené dotazníkové šetření mezi chovateli ovcí. Výsledky byly zveřejněny v mezinárodním časopise Journal for Nature Conservation.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.