Přihlásit

Kapličku postavili k poctě svatého Huberta (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedaleko Strmilova vznikla sakrální stavba - kaple svatého Huberta, kterou nechal postavit Zdeněk Petr Leština, rytíř Řádu rytířů svatého Huberta. Tato stavba je doplněna obrazem s tématikou obrácení svatého Huberta na cestu víry a pokory, kterou vytvořil František Maxmilián Hoffmann, rytíř Řádu rytířů svatého Huberta.
Tato sakrální stavba byla slavnostně vysvěcená 28. září jindřichohradeckým farním vikářem Jiřím Špiříkem.
V kraji pánů z Hradce z rodu Rožmberků a Czernínů z Chudenic, kteří zde hojně provozovali parforsní hony na loveckém zámku Jemčina. Hrabata Czenínové pro nedostatek svých loveckých psů honičů si zapůjčili několik výtečně vycvičeních psů od hraběte Františka Antonína Sporcka, světe div se zapomněli je Sporckovi vrátit, což hrabě Sporck, okomentoval: "Budiž mí pejskové budou sloužit rytířskému Řádu svatého Huberta na jihu." Proč se František Antonín Sporck, zakladatel řádu, takto rozhodl? Žel bohu byl bezdětný a proto určil po jeho smrti za velmistra hraběte Czernína. Toho Czernína, kterému zapůjčil své honiče. Ale život určil jinak - hrabě Czernín zemřel dříve než fundátor řádu Sporck.
Přesto pár nadšenců z řádu rytířů svatého Huberta pokračuje v duchu starých mysliveckých zvyklostí a tradic, které jim předali jejich předkové. Tito myslivci jsou členy Českomoravské myslivecké jednoty, která je v této bohulibé činnosti podporuje.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.