Přihlásit

Libouchec musí na muzeum myslivosti zapomenout (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muzeum myslivosti na zámku v Libouchci nevznikne. Firma Polesí Střekov, která renesanční areál vlastní, totiž myšlenku vybudovat z evropských dotací stavbu s exponáty loveckých trofejí opustila. Kvůli policejnímu vyšetřování jí dotační úřad ROP Severozápad peníze z Bruselu odmítl vyplatit. Společnost proto odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. "Důvodem pro její ukončení je nemožnost plnit podmínky smlouvy z důvodu neproplacení dotace za ukončené etapy," reagovala mluvčí dotačního úřadu Eliška Štádlerová. Dohodu o ukončení smlouvy obě strany uzavřely 2. září.
Firma Polesí Střekov měla původně dostat dotaci 18,4 milionu korun na "vybudování muzea vývoje a tradic české myslivosti v rámci dostavby východního křídla zámku Libouchec", jak zněl celý název projektu. Dodnes na něj nedostala ani korunu. "Ke dni ukončení smlouvy nebyla ze strany poskytovatele dotace vyplacena jakákoliv částka z dotace," uvedla Štádlerová.
Zamýšlené muzeum, jehož otevření bylo původně naplánované na letošní jaro, tak zůstalo pouze hrubou stavbou bez vnitřního vybavení. Podle předsedy představenstva Ondřeje Černila přišla dosavadní investice na 12 milionů korun. Zástupce firmy uvedl, že zatím není jasné, jak se staveništěm naloží.
"To zatím vůbec nevíme," podotkl Černil.
Projekt je stále v hledáčku Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který měl podezření na manipulaci s posudky a hodnocením žádostí, na jejichž základě se pak dotace schvalovala.
"Šetření v této věci zatím stále není ukončené," prozradil státní zástupce Jan Jakovec.
Nejde o jediný, dosud neproplacený projekt. Na 19,7 milionu čeká i společnost SC Production, která na vrcholu Klínovce postavila LED obrazovku s informacemi o počasí či aktuálním dění v okolí sportovního areálu a vybudovala půjčovnu lyžařského vybavení.
"Probíhá tam kontrola, ministerstvo financí po nás chtělo zkontrolovat hodnotitelský posudek," vysvětlil Petr Navrátil, předseda Regionální rady ROP Severozápad.
Zmíněné akce patří do balíku celkem 14 projektů, které původně ministerstvo financí doporučilo úřadu kvůli policejnímu vyšetřování nevyplácet. Patřila mezi ně i stavba hotelu na Větruši, nebo nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Ministerstvo prostředky dvanácti žadatelům nakonec uvolnilo na konci loňského roku.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.