Přihlásit

Bobři prý mohou ohrozit jihočeské rybníky. AOPK chce, aby myslivci směli zvířata lovit (ČRo - cb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na některých místech v Česku budou myslivci zřejmě moci lovit zvlášť chráněného bobra evropského. Dnes o tom informovala Agentura ochrany přírody a krajiny. Lov by se měl týkat zejména Jihočeského kraje, kde prý hrozí, že by zvířata mohla poničit tamní rybniční soustavu.

Podle zooložky Jitky Uhlíkové z Agentury ochrany přírody a krajiny jsou jižní Čechy na jedné straně pro bobry vhodné, na druhé straně by s nimi mohly být problémy. "Nachází se tam velké množství vodních nádrží, je jich přibližně přes tři tisíce, a u převážné většiny z nich se jedná o historické stavby, které mohou být narušeny bobří aktivitou," uvedla Uhlíková. Bobři podle ní přicházejí do jižních Čech z Bavorska. Teprve však území osidlují. "V současné době víme velice přibližně pouze o asi 25 místech, kde se bobři vyskytují, přičemž převážná většina z těchto míst se nachází na Šumavě," poznamenala Uhlíková. Odlov by se měl týkat takzvané zóny C, která pokrývá zejména území Jihočeského kraje, a neměl by být podle zooložky nijak omezen v průběhu roku. Souhlas s tím ještě musí dát příslušné úřady - kraj, CHKO a úřad vojenského újezdu Boletice. "My jsme to se všemi příslušnými úřady předjednali. Doufáme, že to jakési plošné povolení vydají, a u některých z nich už víme, že se na to připravují," řekla Uhlíková. Odlov se však netýká jen zmiňované zóny C. Podle Uhlíkové už k odlovu došlo nebo dojde i na dvou místech mimo ni. "Přičemž je pravděpodobné, že s tím, jak roste bobří populace na našem území, tak takových lokalit, kde bude docházet k odlovu bobrů, bude přibývat," dodala Uhlíková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.