Přihlásit

Opočno ve znamení sokolníků, tradice tu žije (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pořádané lovy, výřady ulovené zvěře - to vše na mezinárodním setkání na opočenském zámku. Již 47. ročník měl veliký úspěch

Opočno
V uplynulých dnech uvítal zdejší zámek sokolníky nejen z celé republiky, ale i z mnoha dalších evropských zemí.
Sokolnická akce trvala od středy až do sobotního večera. Čtvrtečním slavnostním zahájením na nádvoří opočenského zámku odstartoval sokolnický lov.
Během tří loveckých dní sokolníci lovili v honitbách na Rychnovsku, Náchodsku, Hradecku a také Pardubicku.
Na mezinárodní setkání sokolníků se sjela necelá stovka sokolníků, kromě tuzemských přijeli také sokolníci ze Slovenska, Rakouska, Polska, Belgie, Holandska a Velké Británie, kteří s sebou přivezli své dravce.
Návštěvníci tak zde mohli vidět například káně Harrisovy, jestřáby, několik desítek orlů skalních a také sokolovité dravce.
"Toto setkání patří ke světové špičce. V málokteré zemi mají sokolníci tak prestižní setkání. Staleté sokolnické tradice se dodržují také například na Slovensku, v Rakousku či v Německu," vysvětluje předseda klubu sokolníků Petr Zvolánek.
Ten také dodává, že sokolníci se setkávají pravidelně v Opočně, letos již po čtyřicáté sedmé. Klub sokolníků byl totiž založen v Opočně již v listopadu 1967.
Od té doby se sokolníci pravidelně každoročně setkávají právě na tomto místě.
Postupem času se tato akce stala velmi prestižní událostí.
Návštěvníci zde mohli také vidět například jednu z výcvikových metod nazývanou balónové létání. Při tomto výcviku musí dravec chytit vábítko, které je připevněné pod balónem napuštěným héliem, nebo při větru pod drakem vypuštěným do několikasetmetrové výšky. Sokol se vypustí do výšky a musí vylétnout až k vábítku a chytit jej. Za to pak dostane náležitou odměnu.
Na mezinárodním setkání sokolníků však nechyběla ani zábava pro děti a širokou veřejnost.
V zámeckém parku před letohrádkem si mohli návštěvníci prohlédnout dravce a děti si je měly možnost také pohladit a podržet na ruce.
Pro veřejnost to však nebyla jediná podívaná. " Při tradičních ukázkách výcviku dravců na Vodětínském kopci příchozí mohli vidět asi dvacet druhů dravců, když skupina Zayferus předváděla imitovaný lov atrap kořisti," dodává Petr Zvolánek.
Vyvrcholením každého dne byl večerní výřad ulovené zvěře, kdy se vzdává pocta zvěři, kterou dravci v jednotlivých honitbách ulovili. Tento ceremoniál je doprovázen také také loveckými fanfárami troubenými na lesní rohy. Večerní nástupy navozují nezaměnitelnou atmosféru.
Sokolníci si velmi váží možnosti lovit v honitbách. Tu pak mají hlavně díky myslivcům. Ti se o zvěř velmi dobře starají, což je potřebné zvláště v posledních letech, neboť stavy zajíců a bažantů klesají.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.