Přihlásit

Hlavní hrozba vzácné australské fauny? Zdivočelé kočky (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Miliony zdivočelých koček domácích ohrožují různorodost australské fauny. Denně prý totiž zabijí až 80 milionů kusů původních zvířat. Podle ochránců přírody je kvůli kočkám v současnosti kriticky ohrožena více než stovka druhů.

V Austrálii žije podle místního ministerstva životního prostředí asi 15 až 20 milionů volně žijících koček. Každá z nich spořádá denně až čtyři zástupce původní australské fauny. "A i když je dost najedená, klidně zabije další zvíře, na které narazí," dodává Hugh McGregor, který se divokým kočkám věnuje v přírodě.

Zdivočelí domácí mazlíčci mají prý už na svědomí vymření až 28 zvířecích druhů za uplynulých sto let, mimo jiné některých druhů bandikutů, klokánků, vačic a dalších malých hlodavců, ale i ptáků a ještěrek. Navíc kočky přenášejí nemoci, proti kterým nejsou původní australské druhy odolné. Evropští kolonisté dovezli kočky do Austrálie někdy na počátku 19. století. "Raný vpád koček se odehrál tak brzy, už v polovině devatenáctého století, že ani nevíme, které druhy mohly vyhubit," říká Christopher Dickman, profesor ekologie ze Sydneyské univerzity.

Podle ochránce přírody Gregoryho Andrewse ale australská vláda hrozící nebezpečí včas rozpoznala. Ministerstvo životního prostředí prý nedávno začalo pracovat na zvláštní konstrukci výběhů pro ohrožené druhy, do kterých by se kočky neměly dostat. Investuje prý i do vývoje speciálních otrávených návnad, které by měly díky sofistikovanému obalu zasahovat jen kočky. Ostatní zvířata by je vyplivla.

"S kočkami je problém, že nemají rády návnady. Preferují lovit živou kořist," dodává Dickman. Není proto tak snadné jejich populaci omezovat, jako se to už povedlo s podobnou invazní hrozbou, liškami.

Ve svazovém státě Victoria uvažují dokonce o vypuštění ďáblů medvědovitých, také známých jako tasmánský čert, do tamního národního parku. Tento vačnatec, který se už ve volné přírodě vyskytuje právě jen v Tasmánii, by prý mohl pro zdivočelé kočky představovat přirozeného konkurenta při hledání potravy a požírat také jejich mláďata. Dříve žili čerti i na australském kontinentu, vymizeli ale před příchodem Evropanů. A každé malé dítě ví, že na kočky fungují i psi. Buď ti ve službách lovců a farmářů, ale podobným konkurentem či nepřítelem zdivočelých micin může i dingo. Paradoxní je, že i ten se v Austrálii vyvinul z domestikovaných psů, ovšem před mnoha tisíci lety.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.