Přihlásit

Se psem do lesa (Blesk hobby)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rádi mu dopřejete pořádné proběhnutí v lese? V tom případě si pro jistotu přečtěte, co tam smí a co ne.
Věčně se vedou spory mezi pejskaři na téma, jestli má být v lese pes na vodítku, nebo ne. Podle zákona o myslivosti musí být v prostoru honitby pes ,pod vlivem svého pána'. A podle několika soudních výnosů je to možné jen tehdy, je-li na vodítku. Takže radíme psa připoutat.

Nesmí honit ani kachny
Psa může střelit jen myslivecká stráž, a to za přesně stanovených podmínek. Podle zákona pes nesmí štvát zvěř.
Ale to neznamená jen situaci, že za zvěří běží. Počítá se se k tomu i pouhé stopování, když zvěř není v dohledu, ale pes je mimo dosah svého pána.
Leckoho asi nepříjemně překvapí, že proti zákonu je i honění kachen na rybníce nebo vyhánění ptáků z mezí či podél cest. I velmi přátelský pes totiž dokáže svým vpádem ptáky vyhnat z hnízd, o vystresované zvěři nemluvě. Dobře živený a v teple odpočatý pes je zkrátka pro venkovní zvířata nebezpečný.
Zvláště v zimě, kdy nemají dost potravy. Uženou se a mohou dostat zápal plic.

Zkuste dlouhé vodítko
Zdá se vám dosti přehnané, aby byl pes stále přivázaný? Argument protistrany má ale také svoji logiku: do lesa jdete zadarmo, a tak jeho majitelé očekávají, že budete dodržovat jejich pravidla. Ve většině měst jsou místa, kde je volný pohyb psů povolen, tam mohou běhat bez omezení. V lese se dá volnost pohybu vyřešit tak, že obyčejné vodítko vyměníte za dlouhou stopovačku.

CO JE V ZÁKONĚ O MYSLIVOSTI
* Myslivecká stráž je oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř.
* Pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení.
* Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.