Přihlásit

Oslava svatého Huberta (Znojemsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco mlhou zachmuřené dny neslibovaly nic pěkného, sobotní počasí prvního listopadu, který je připomínkou Všech svatých, ukázalo přívětivou tvář. Na Hraběnčině louce nedaleko Vranova poletovaly v patnácti stupních včely a lidé odkládali bundy a kabáty. "To sám svatý Hubert zařídil takovou pohodu, když se tady na jeho počest již potřetí sešli v takovém počtu jeho příznivci," bylo slyšet z davu myslivců. Ti letos vyšperkovali okolí kaple Panny Marie Ochránkyně zvlášť bohatě. Dary jimi nesené k oltáři v čele s mohutným daňkem se staly středem zájmu přihlížejících.
Těm se líbily i majestátní tóny vycházející z instrumentů Lukovských trubačů, jakož i zpěvy svatohubertské mše v podání sboru ze Želetavy.
Po mši, sloužené vranovským farářem P. Markem Dundou, se uskutečnilo žehnání svatohubertských chlebů, které pak dívky roznášely mezi přítomné. Každý, kdo krajíček chleba pojedl, bude na přímluvu svatého Huberta chráněn rok před kousnutím psem. A pak už se lidé vydali na Hraběnčinu louku, kde bylo připraveno bohaté pohoštění. Všem, kteří se na krásné slavnosti organizačně podíleli, patří velké poděkování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.