Přihlásit

Až 62 milionů jde na záchranu nejohroženějších druhů v ČR (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

48 projektů na podporu nejohroženějších českých druhů se může rozeběhnout. Ministerstvo životního prostředí na podporu vybraných druhů rostlin a živočichů vybralo žádosti o grant z Malého grantového schématu "Záchranné programy pro zvláště chráněné druhy II" v celkové alokaci 62 milionů korun. Granty jsou financované z EHP fondů 2009-2014 a z prostředků Ministerstva životního prostředí.

Projekty byly vybrány za účasti Dr. Baatvika z Norské agentury pro životní prostředí. "Řídicím výborem je tedy k realizaci doporučeno celkem 48 žádostí, které vyčerpají celkovou alokaci ve výši 62 mil. Kč," uvádí ředitel odboru ekonomických a dobrovolných nástrojů Tomáš Kažmierski.

Podpořené projekty zajistí mimo jiné umělý odchov perlorodky říční, zlepší péči o biotopy užovky stromové nebo sysla obecného, vytvoří program péče o rysa ostrovida, vlka obecného a medvěda hnědého. Realizace projektů bude zahájena v průběhu listopadu 2014 a ukončena ke konci dubna 2016.

Cílem dotačního programu Malé grantové schéma je naplnit závazek ochrany biodiverzity vyplývající z mezinárodní Úmluvy o biologické rozmanitosti, na evropské úrovni pak zejména evropskou směrnici o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

Grantové schéma přispívá k naplnění Strategie ochrany biologické rozmanitosti České republiky a Koncepce záchranných programů a programů péče zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin v České republice. "Konkrétním cílem Malého grantového schématu je podpořit aktivní ochranu zvláště chráněných druhů v České republice, zejména pak realizaci a přípravu nových záchranných programů a programů péče, a také prohloubit znalosti o nejohroženějších druzích české fauny a flóry," říká ředitelka odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Veronika Vilímková.

Malé grantové schéma je z 85 % financováno z EHP fondů 2009-2014, do nichž přispívají Norsko, Island a Lichtenštejnsko. "15% kofinancování se podařilo zajistit z prostředků Ministerstva životního prostředí, které je zprostředkovatelem tohoto dotačního titulu," doplňuje ředitel Kažmierski.

Kompletní výsledky hodnocení žádostí z Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště chráněné druhy II naleznete zde na stránce MŽP.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.