Přihlásit

Hluchov provoní pomerančová omáčka i daňčí steak s bylinkami (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluchov
Milovníci zvěřinových dobrot si přijdou tento týden v Hluchově na své. Místní hospoda Na Sépce pořádá od čtvrtka tradiční zvěřinové hody. "Můj tatínek byl myslivec, takže zvěřinu jsme měli jako malí docela často a chutná mi. Doma ji ale běžně nepřipravuji a raději si počkám na zvěřinové hody. Nejvíc mi chutná jelen, kterého jsem měl jako steak i jako ragú, anebo si dám kančí řízek," řekl Tomáš Koláček z Prostějova.
Na ochutnání budou mít gurmáni tři dny a menu bude plné klasických jídel i specialit ze zvěřiny. "V nabídce bude daňčí steak s bylinkami a pomerančovou omáčkou, jelení kýta na smetaně s citronem a brusinkami, lovecký guláš, kančí kýta se šípkovou omáčkou, jelení ragú či pečené kančí kostky s červeným zelím a knedlíkem," vyjmenovala některé dobroty z jídelního lístku majitelka restaurace Jitka Krajíčková.
Zvěřinové maso je dobře stravitelné, obsahuje málo tuku, a naopak velké množství zdraví potřebných prvků. A které je mezi lidmi nejoblíbenější? "Nedá se jednoznačně říct, že lidé například dávají přednost jelenímu masu před srnčím. Nejčastěji si objednávají steaky a medailonky. Muži volí spíš těžší kuchyni a mají raději maso s knedlíky, ženy si dávají něco lehčího," řekla majitelka restaurace, v níž se ze zvěřinových hodů už stala tradice.
Dopřát si delikatesy ze zvěřiny nemusejí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Podle odborníků ji zvládne upravit každý, stačí jen dodržovat určité zásady. Nejdůležitější z nich je nechat maso správně odležet. "Zrání masa u zvěřiny probíhá pozvolna. Výjimkou je zvěřina získaná odstřelem při honu, protože obsahuje ve tkáních velké množství krve. Rychle se kazí a musí se co nejrychleji spotřebovat," uvedl kuchař Luboš Smékal.
Gurmáni si mohou pochutnat na zvěřinových delikatesách od čtvrtka do soboty. Zvěřinové hody pak zakončí sobotní posezení u cimbálové muziky, na které je vstupné padesát korun. Kdo bude chtít ochutnat některou ze specialit, musí si telefonicky rezervovat místo.

***
Recept šéfkuchaře: Jelení filé na rožni s bylinkovým máslem

Suroviny na 4 porce:
Jelení hřbet - 800 g
Máslo čerstvé - 40 g
Olej stolní - 40 g
Petrželová nať - 8 g
Kapary - 8 g
Citron - 40 g
Hořčice - 20 g
Pepř mletý - 0,8 g
Sůl - 12 g

Jelení hřbet vykostíme, maso odblaníme a krájíme na řezy ve tvaru bifteku. Potom maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji nebo na roštu. Na hotové filé klademe kolečko bylinkového másla, které upravíme vmícháním hořčice, citrónové šťávy, drobně sekané petrželové nati a kaparů do syrového másla. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.