Přihlásit

Zátah na přemnožené divočáky byl úspěšný, lovci jich skolili 19 (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ÚSTÍ NAD LABEM
Velký zátah na divočáky uspořádali o víkendu ústečtí myslivci. Jsou pod tlakem ze všech stran, ať s prasaty, která jsou extrémně přemnožená, něco dělají. Zvířata běhají po sídlištích a jsou nebezpečím na silnicích. "Volají nám z magistrátu i policisté," přiznal hospodář mysliveckého sdružení Diana Bohumil Dušek. Na hon se jich proto vydalo skoro padesát. Zamířili do okolí Ryjic u Ústí  a byli úspěšní.
"Ulovili jsme devatenáct prasat a jednu lišku. Vyrovnali jsme tím náš asi 15 let starý rekord," podotkl Dušek s tím, že celkově tak toto sdružení letos ulovilo už téměř dvě stě prasat. "Dříve byli přemnožení divocí králíci a dnes prasata. Nemají přirozeného nepřítele, chybí tu medvěd, rys či vlk. Stojíme proti nim jen my," vykládá vousatý statný muž věnující se myslivosti přes čtyřicet let.
Uspořádat takovou naháňku není nic jednoduchého. Myslivci se sjížděli už v devět ráno na silnici mezi Chuderovem a Žežicemi. Z pořádajícího sdružení jich přijelo 14, hostů 34. "Vítr je studený, pořádně se oblíkni, jinak budeš za tři hodiny vyfoukanej. Když budeš hodnej, dám ti svačinu," sliboval jeden ze zkušených nimrodů mladému kolegovi.
Střelci se rozdělili na několik skupin, aby vytvořili předstup, tedy pozici, kdy honci v reflexních vestách ostatním zvěř nahánějí. "Při honu nachodíme kolem čtyř kilometrů, ale všechno je to v těžkém terénu. Je tu hodně kopců, kamenů a keřů, někde musíme lézt po čtyřech. Přesně takový terén mají prasata ráda," popisoval myslivec Petr Tůma.
On sám si na lov vzal pět kulových nábojů a pět broků, ale když se po pěti hodinách vrátil z naháňky, přiznal, že si vůbec nevystřelil. "Neviděl jsem ani myš," smál se. Jinak už ale letos ulovil devět prasat, z toho dvě na sídlišti Stříbrníky.
Více štěstí měli ostatní a celkem z lesa auty svezli 19 divočáků. Králem honu se stal Václav Gregor se čtyřmi trofejemi. "Dvě selata jsem trefil asi ze sedmdesáti metrů," chlubil se nimrod z Jílového u Děčína.
Všech devatenáct divočáků si myslivci na místě rozebrali. Za sele většinou do kasy sdružení Diana zaplatili 400 korun, za většího kance kolem tisíce korun. Z každého uloveného zvířete vzali vzorek masa, který poslali na expertizu do Sebuzína. Dokud nebudou mít výsledky, neměla by se zvěřina jíst. "Testujeme prasata hlavně na svalovce, žádný nakažený kus jsme ještě letos neměli," poznamenal Dušek.
Dlouhý den všichni zakončili v božtěšické restauraci, kde měli slavnostní poslední leč. A dnes už se pomalu chystají na další hon, plánují ho na 20. prosince. "Do konce roku pak chceme ještě vyrazit do města, hlavně do Bertina údolí a na Mariánskou skálu," dodal Bohumil Dušek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.