Přihlásit

Šumavský park se zatím nebude zabývat smrtí po odchytu do pasti (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň 18. prosince (ČTK) - Správa šumavského národního parku se zatím nebude zabývat případem úhynu chráněného rysa ostrovida z roku 2008. Pracovníci parku tehdy chytli do pasti rysa, aby mu dali obojek pro satelitní sledování. Používání nášlapných pastí zákon zakazuje. Samice rysa si při odchytu složitě zlomila nohu. I když ji lidé hned uspali a odvezli k veterináři, brzy uhynula. Případem se podle iDnes.cz bude nejspíš zabývat policie. Server dnes napsal, že státní zastupitelství obdrželo v této věci trestní oznámení.
Tehdejší vedení parku se záležitostí zabývalo už v roce 2008. Vnitřní audit ale tehdy skončil se závěrem, že zaměstnanci parku nenesou na úhynu rysa vinu. Případ se tak uzavřel a skončil v archivu, řekl dnes ČTK mluvčí parku Jan Dvořák. Nikdo nebyl stíhán ani potrestán. Na povrch se informace o úhynu chráněné šelmy dostala nedávno, když někdo požádal park oficiální cestou o informace.
Samice uhynula 11. února 2008, následující den začal událost prověřovat mimořádný interní audit. K odchytu použili zoologové zařízení, které obsahuje mimo jiné kovovou sklopnou konstrukcí se smyčkou po obvodu. I když zákon v ČR takové pasti zakazuje, podle šest let starého auditu je zařízení navržené tak, aby chycenému zvířeti nijak neublížilo. Standardně se podle protokolu auditu používá k odchytu kočkovitých šelem ve Skandinávii, Švýcarsku, Slovinku či v Bavorsku. Past měla sloužit jen ke krátkodobému znehybnění rysa a nasazení telemetrického obojku pro projekt národních parků Šumava a Bavorský les.
Od události se v čele národního parku vystřídali další dva ředitelé. Současné vedení parku se podle Dvořáka věcí už nezabývalo, protože ji před šesti lety ukončil audit. "Pokud bylo podáno trestní oznámení, budeme s policií plně spolupracovat. Další kroky budeme konat až na základě výsledku šetření," dodal Dvořák. Současný ředitel parku Pavel Hrubý si prý vzpomíná, že o události se před šesti lety mluvilo na poradě parku a nášlapné pasti se hned přestaly používat.
Projekt sledování rysů trval na Šumavě několik let. Zhruba před dvěma lety skončil. Přírodovědci při něm díky záznamu ze satelitního sledování monitorovali pohyb a životní zvyky rysů. Přeshraniční projekt skončil, nyní přírodovědci život vzácných šelem sledují ze zanechaných stop - používají fotopasti, které pořizují snímky, sledují se stopy tlap zanechané v terénu, trus a podobně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.