Přihlásit

Tachovskem létá vzácná návštěva (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jako o vzácnosti a neobvyklé návštěvě hovoří ornitologové o labuti zpěvné. Před několika dny ji pozorovali hned dva odborníci na ptačí říši na rybnících v rezervaci Tisovské rybníky. "Zavítal jsem k Bezděkovskému rybníku. V poslední době zde bylo možné zastihnout kromě stovek kachen divokých i početné hejno čírek obecných a také ke dvěma desítkám hvízdáků euroasijských. Běžně tu pobývají labutě velké. Na tahu se tu vyskytují i vzácnější druhy kachen a také různí bahňáci," popsal Deníku situaci František Eidelpes s tím, že: "Tentokrát se mi zatajil dech, na hladině vznešeně plavaly labutě zpěvné! Dosud jsem ji v životě viděl jen jednou v Polsku, a to ještě z velké dálky. Atady byly hned čtyři. Ze severských hnízdišť k nám zalétají jen vzácně. Podle dostupných údajů je toto jejich první letošní výskyt v Plzeňském kraji."Podle tachovského ornitologa byla loni pozorována koncem zimy v Plzni na Boleveckém rybníku. Od labutě velké se liší hlavně klínovitým tvarem a žlutým zbarvením zobáku a také krásným zvonivým hlasem. Navíc se v jejich společenství držela jinak osamocená husa velká, která zřejmě nestačila odlétnout se svými.
"Abytěch hezkých zážitků z přírody nebylo málo, kousek za rybníkem jsem zastihl v krásném idylickém souladu volavky bílé a straky spolu se srnkami," dodal ke svému zážitku z přírody.
V těch místech vzácnou návštěvu spatřil ten samý den také ornitolog Karel Machač. "Kolega je vyfotografoval na soustavě rybníků u obce Tisová na Tachovsku, jde o vzácnou návštěvu ze severu. Jedná se o velice plaché ptáky, kteří k nám občas přiletí zimovat," doplnil k věci plzeňský ochránce zvířat Karel Makoň.
Unikátní nahrávku hlasu labutě zpěvné si můžete poslechnout na tachovsky.denik.cz


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.