Přihlásit

Děti mohou ozdobit stromky v lese, třeba jablkem, mrkví či ořechy (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tradičně na Štědrý den vyrážejí myslivci do honitby. Myslí na to, aby ani zvěři ve svátečním čase nic nechybělo. Kdo chce, taky může obyvatelům lesa přilepšit. Třeba jim ozdobit stromek či keř něčím, na čem si pochutnají. Například jablkem, ořechy, mrkví. Vánoční ozdoby však musejí být takové, aby zvířatům neublížily.
"Na Štědrý den pravidelně chodíme do honitby. Zakládáme krmení pro zvěř. Nejen tradiční, co dáváme do krmelců běžně, ale i něco na přilepšenou. Třeba ovoce, oves, kaštany, žaludy," popisoval místopředseda jednoho okresního mysliveckého spolku Vojtěch Vychodil. Stromky zvěři nezdobí. Kdo by si však chtěl udělat čas a spojit procházku přírodou s tím, že pomůže zvěři překonat nejméně příznivou část roku, myslivci proti nebudou.

Pamlsky dejte na provázek
Vhodné je uhnout z cesty pět šest metrů a na stromek upevnit mrkev, jablko, jádra ořechů, řepu, kedluben. "Rozhodně to neházet na zem. Taky nepoužívat kovový háček, ale provázkem upevnit na větve, aby zvěř na potravu dosáhla," poradil činovník okresního mysliveckého spolku. Svátečním návštěvníkům lesa přitom kladl na srdce, aby se v přírodě chovali v zimě tiše a zvěř hlukem zbytečně nestresovali. "Vzpomenout mohou i na drobné ptáky a pověsit jim na větev kousek loje, proso nebo zajít do zverimexu, kde nabízejí celou řadu již připravených dobrot se semínky," uvedl Vojtěch Vychodil. Na přezimování lesní zvěře myslí myslivci už od konce léta. První potravu navážejí do krmných zařízení již počátkem podzimu. "Letošní teplý podzimzvěři přál. I nyní je příznivé počasí, zvěř se však přes teploty nad nulou bez naší pomoci neobejde. Jezdím dvakrát týdně a vše spotřebuje. Po sklizni na polích se zdroje potravy ztenčily a zvěř s chutí bere krmivo, které jí zajistíme," vysvětloval myslivec.
Čím myslivci potěší zvířata nejvíce? V létě nasušili seno, přichystali letninu, což jsou nasušené čerstvé výhonky dřevin, maliníku a kopřivy. "Dáváme řepu, mrkev, kapustu, oves, kukuřici, ječmen, pšenici, kaštany, bukvice, žaludy," vypočítával, co všechno v zimě vozí do krmelců. "Černá zvěř má ráda žaludy a kukuřici, daňčí zase kaštany, pochutná si i na kukuřici," doplnil Vojtěch Vychodil, co mají zvířata v lese nejraději.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.