Přihlásit

Vánoce budou zase na blátě, počasí přeje především houbařům (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zase na blátě. Ani letos, když půjdeme na půlnoční, nebude sníh křupat pod nohama a podle všeho v nižších polohách nenasněží na první vánoční svátek ani na Štěpána. Zoufají si hlavně provozovatelé lyžařských areálů. Vypadá to tak, že vleky hned tak nespustí. Počasí naopak přeje houbařům a jejich vášni, takže vyznavači štědrovečerní polévky z čerstvých hub se nemusejí obávat, že by pro hlavní ingredienci museli do mrazáku. Daří se i zvěři v přírodě. Dokonce natolik, že divokým prasatům by už zimní dieta prospěla.
Na začátku týdne šly nejvyšší teploty na Olomoucku ještě o něco nahoru. Dnes má být podle týdenní předpovědi nejtepleji. "Oteplení vydrží do Štědrého dne," uvedla meteoroložka Hana Walderová. Ve druhé polovině vánočního týdne se ochladí. Na mrazy to zatím nevypadá.
Bez nich ovšem vlekaři nespustí sněhová děla. Co před více než týdnem nasněžili, jim tento týden tálo před očima.
"Je to špatné. Vánoce jsou pro nás co do tržeb důležitým obdobím, a zatím to nevypadá, že by se lyžovalo," reagoval David Jarmar z hlubočského lyžařského areálu. "Nějaký sníh ještě máme, ale potřebovali bychom mráz. Aspoň tři čtyři stupně pod nulou a ke konci roku se rozjedeme. Kdyby pořádně přituhlo, nasněžíme klidně za den dva. Uvidíme, jak dopadne předpověď na druhou polovinu týdne," dodal. Zatímco vlekaři se obávají, zda je nečeká další mizerná zima, houbaři si její začátek pochvalují. "Takový dlouho nebyl. Nepamatuji, že by v polovině prosince chodili lidé do houbařské poradny," usmál se mykolog Jiří Polčák.
Nadprůměrné teploty přály růstu penízovky sametonohé. "Kdo se chystá na Štědrý den do přírody, mohu jen doporučit, zejména do polévky. Na Vánoce jinou polévku nedělám," poznamenal Polčák s tím, že houba roste v trsech na kmenech listnatých stromů, nejčastěji topolů a vrb. Sbírají se pouze kloboučky.
"Roste také čirůvka dvoubarvá, především na loukách. I když je to podzimní houba, v nynějším teplém počasí se jí daří," uvedl v době, kdy rtuť teploměru v Olomouci překročila deset stupňů Celsia. Hojně v těchto dnech roste ucho Jidášovo a hlíva ústřičná. Z teplot nad nulou těží i zvěř žijící volně v přírodě, která se díky teplému podzimu a dosavadní zimě nezimě stačila dobře zásobit energeticky bohatou potravou. Atumástále k dispozici. "Zatím žádná zima nenastala, nebyl sníh, nezamrzlo. Zvěř má stále přirozené zdroje potravy. Nemusí čerpat tukové zásoby, které si vytvořila, a může je nechat na pozdější období," uvedl Jiří Zbořil z okresního mysliveckého spolku.
U některých druhů jsou už pořádné. "Divočáci jsou trochu obézní, to je pravda. Úživnost naší krajiny a dosavadní průběh zimy je pro ně zcela optimální, takže prase je na tom tak, jako kdybychom ho krmili doma v chlívku," poznamenal myslivec.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.