Přihlásit

Počet zabitých nosorožců narůstá. Dva pytláci zastřeleni (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dva údajné pytláky zastřelili strážci jihoafrického Krugerova národního parku. Třetímu muži, který prý komplicům pomáhal při lovu nosorožců, se podařilo utéci. Za loňský rok přišla Jihoafrická republika kvůli pytlákům podle nové bilance o rekordní počet nosorožců.

Incident se odehrál na jihovýchodě rezervace u hranic s Mosambikem, kde pytláci útočí na tlustokožce nejčastěji. Hlídkuje tu proto také většina z 600 strážců parku. V loňském roce se jim však nepodařilo zabránit smrti více než 1200 nosorožců. V roce 2010 přitom střelami pytláků zahynulo podle oficiální bilance "jen" 333 těchto zvířat. Do poloviny listopadu úřady zadržely v souvislosti s podezřením z pytláctví 340 osob.

Krugerův národní park je jedním z hlavním turistických lákadel Jihoafrické republiky. Na 20 tisících kilometrech čtverečních se pohybuje většina z celkového počtu 22 tisíc jihoafrických nosorožců, kteří zároveň činí 70 procent všech jedinců tohoto druhu na světě.

Poptávka po rohovině v poslední době narůstá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek z nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny. Prodává se v lékárnách nebo na internetu a kilogram stojí asi 65 tisíc dolarů (1,3 milionu korun). To znamená, že je dražší než zlato. Poptávka přitom nyní vzhledem k nadcházejícím oslavám čínského nového roku, které připadají na polovinu února, pravděpodobně ještě poroste.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.