Přihlásit

Žena má obavy z posedu u domu (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je to pozorovatelna kvůli pytlákům, tvrdí myslivec

Žena z Písku se bojí.
"Kousek od mého domu si myslivec postavil posed a odmítá ho odstranit. Je to nebezpečné. Na louce si často hrají děti," zlobí se. Muž však tvrdí, že obavy jsou zbytečné.
Aloisie Gazurová bydlí s rodinou v kopci pod Bahencem. Má tři vnoučata. "Už jsem prosila o odstranění posedu, ale marně. Až bude delší den a děti budou déle venku, může se stát cokoliv. Vždyť kolik je případů v republice, že myslivec omylem někoho postřelil. Podle mě nemá posed deset metrů od kraje mého pozemku, co dělat," říká Gazurová. Dodává, že se cítí ohrožena střelbou, má narušeno soukromí a myslivci na její prosby nereagují. "Mají na to vůbec právo? Jak dosáhnout odstranění posedu?" ptá se žena.
Myslivec Stanislav Byrtus z Písku však uvádí, že panika je zbytečná. "Nejde o posed, ale o pozorovatelnu a z té nestřílím. Mám na ni povolení majitele pozemku. Vybudoval jsem ji tam v první řadě kvůli pytlákům. Silně se u nás rozmáhá střílení zvěře z automobilů v noci. Zvíře lovci oslepí reflektory a je to. Těmto zlotřilcům je jedno, jestli zastřelí vodící srnu či matku, strašné. Proto držíme za tmy stráže většinou kolem cest," vysvětluje Byrtus. Dodává, že pozorovatelna mu také slouží ke sledování, kam a kudy zvěř prochází.

Stačí souhlas vlastníka pozemku
Jak poznamenal Bedřich Hudzieczek z odboru životního prostředí třinecké radnice, tady záleží na zodpovědnosti myslivce. Podle zákona k vybudování a umístění posedu stačí předchozí souhlas vlastníka honebního pozemku. A honební pozemek je v podstatě každý, který není oplocený. Například i v Ostravě na haldě či kousek od Karoliny chodí myslivci střílet bažanty.
"Posed může stát kousek od domu, toto žádný zákon neomezuje. Jen do dvě stě metrů od stavení nesmí myslivci střílet kočky a psy," sděluje Hudzieczek. Pokud byl však posed postaven bez souhlasu majitele pozemku, může mysliveckému sdružení jako nájemci honitby orgán státní správy uložit pokutu až do výše 40 tisíc korun. Kromě toho může nařídit odstranění posedu a do doby, než se tak stane, omezit provádění myslivosti v části nebo celé honitbě. To však neplatí v tomto případě, kdy si myslivec povolení majitele pozemku vyřídil.
Jak poznamenali myslivci z regionu, je vždycky lepší se s lidmi domluvit, pokud to jde. Pozorovatelna samozřejmě nevadí, ale posed u domu může vyvolat zbytečné rozepře. Někteří mají k dispozici přenosné posedy. "Jelikož nedávno mířil jeden srnec pravidelně mezi domy, požádal jsem vlastníky, umístil u nich na chvíli na zahradě posed a zvíře odstřelil. Stejně tak jsme ho využili, když lidem lišky chodily na slepice. Ostatně sami nás o to prosili," konstatuje myslivec Ladislav Šimíček z Nýdku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.