Přihlásit

Policie chytila dvojici pytláků, doma měli zbraně i 60 trofejí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ŠUMPERK
Největší případ pytláctví za poslední rok vyřešili šumperští policisté. Dopadli pytláky, kteří ilegálně lovili v lesích na Šumpersku. Mladší z dvojice přiznal zastřelení celkem čtyř srnců a kamzíků, muži jsou ale podezřelí i z upytlačení dalších kusů zvěře. Policisté jim totiž při domovní prohlídce zabavili čtyři lovecké zbraně a především desítky trofejí. Nyní prověřují, zda muži trofeje koupili, nebo desítky zvířat pozabíjeli sami.

Na podezřelou dvojici mužů, z nichž jeden byl ozbrojený brokovnicí, policisty upozornila zástupkyně jesenického mysliveckého sdružení. „Sedmého ledna ráno žena volala, že v revíru nad Vernířovicemi uviděla dva podezřelé muže se psy. Jeden z mužů byl ozbrojen,” řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality šumperské policie Radomil Cikryt. Policisté okamžitě vyrazili do terénu i se psem a psovodem. „Pes sledoval stopu zhruba 2,5 kilometru na Čertovu skálu a hřeben Břidličné. Muži ve věku 30 a 55 let byli zadrženi,” popsal kriminalista.

Mladší z mužů vysvětloval kulovnici, kterou měl přes rameno, tak že šel údajně na procházku s přítelem a zbraň má legálně a vlastní i lovecký lístek. Při vyšetřování se ale ukázalo, že o pouhou procházku rozhodně nešlo.

 „Policisté zjistili, že oba pytlačili nejméně od léta. V červenci minulého roku ulovili v katastru Nového Malína dva srnce, v prosinci na hoře Břidličná zase dva kamzíky. Ukázalo se, že mladší z dvojice pytlačil na Nový rok také v oboře u Frýdku-Místku, kde zastřelil daňka a muflona,” sdělil Cikryt. Mladší z mužů se už k pytláctví přiznal.

Při domovní prohlídce policisté našli ceněné lovecké trofeje. „Celkem jsme zajistili 59 trofejí a legálně držené lovecké zbraně. V současnosti prošetřujeme, jak mladší z pachatelů trofeje získal. Není vyloučeno, že pocházejí z trestné činnosti,” doplnil šéf šumperské policie Libor Giesel. V domě policisté našli také kameru, kde měl pytlák záznamy ulovené zvěře. Mezi nimi byly i záběry na zastřeleného kamzíka.

Muži pytlačili v šumperském okrese na území, o které se stará Myslivecké sdružení Králec–Senová a na pozemcích sdružení Pec v Jeseníkách. Hospodář Mysliveckého sdružení Králec–Senová Jiří Klimeš mladšího z pytláků zná.

„Samozřejmě je dobré, že ho dopadli. Překvapilo mě, když jsem se dozvěděl, o koho jde, protože to byl myslivec. Někdy před třemi čtyřmi lety měl u nás povolenku, takže v naší honitbě mohl i střílet,” sdělil Klimeš. Doplnil, že muž mohl začít pytlačit právě proto, že o povolenku přišel.

 „Měl tady nepříjemný incident, kdy jeho psi potrhali srnčí a ještě byl arogantní. Povolenku jsme mu odebrali a co vím, tak přišel o povolenku také u sdružení Pec. Možná proto pytlačil v těchto honitbách, protože je dobře znal,” míní Klimeš. Šéf sdružení Pec Gabriel Večeřa odmítl případ pytláctví komentovat. V posledním roce řešili šumperští policisté tři případy pytláctví, tento byl největší. Mladšímu z pachatelů hrozí za pytláctví trest od šesti měsíců až do pěti let, staršímu šest měsíců až dva roky, protože nebylo prokázáno, že střílel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.