Přihlásit

Co myslíte, kde je ráj divočáků? Nedaleko ... (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborsko
No v Praze ne, ale Vltava jí protékající vás proti proudu řeky dovede k soutoku s Lužnicí a to už jste poměrně blízko.
Potom prstem na mapě směrem k Táboru minete Bechyň a zarazíte se u empírového řetězového mostu u Stádlce. 

Ideální podmínky
A jste tam. Nad údolím tohoto jihočeského fenoménu se choulí uprostřed lesů malá víska, Dobřejice. Zemědělci ji obklopili kukuřicí, která skýtá divočákům po velikou část roku kryt a netušené hody, které mají pozitivní vliv na vitalitu této rytířské zvěře.
Vše by bylo pro černou ideální, nebýt místních myslivců, kteří pod vedením svého předsedy Pavla Buriana a mysliveckého hospodáře Pavla Samce, úspěšně kazí její rozjímání o ráji na zemi.

Vyhlášené naháňky
Obzvláště vyhlášené jsou naháňky. V revíru plném převýšení, ve kterém zastupující lovci bojují s kyslíkovým dluhem, je bezpodmínečně nutné volit správnou strategii lovu. Divoká prasata totiž rozhodně patří k nejinteligentnějším tvorům co v našich honitbách máme a jejich útěk z leče je jimi neustále zdokonalován.
Jednou vyšlou bachyni průzkumnici, aby hledala skulinu v řadě střelců. Jindy zcela intuitivně naleznou nejslabší článek (nezkušeného lovce) a několik rudlů, třeba i bez rány projdou.

Nejlepší vychytávka
Nejlepší jejich vychytávka je, že se nechají přejít honci a v leči zůstanou. Ani maršál Žukov či generál Paton, by se svým přímočarým přístupem k boji nebyli úspěšní, nebýt české chytrosti.
V Dobřejicích se plán lovu pokaždé mění. Leče se zastupují z různých stran. Honci se psy les „hoblují” jednou všichni po hromadě, jindy na skupiny proti sobě, že to leckdy nebere ani rozum lidský, natož ten prasečí.

Svatý Hubert přál
Divočáci nevědí kde jim hlava stojí, tak se rozdělí a skýtají ideální terč pro připravené myslivce. Vzhledem k revíru plném strání a příkrých svahů je i střelba bezpečná, což se pozitivně odráží na celkovém úlovku. Myslím si, že i svatý Hubert je dobřejickým nakloněn. Na naháňce konané 15. listopadu bylo střeleno dvacet čtyři divočáků a šťastlivců s úlovkem bylo dvacet dva

Velký úlovek
Panečku, není nad to shlédnout takto „úrodný” výřad. To se hned s jinou náladou myslivci druží a sdílejí lovecké zážitky v Úřadovně v Dobřejicích, kde se již tradičně pořádá poslední leč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.