Přihlásit

Při sčítání ptáků se letos objevily také vzácné husice nilské (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňsko
„Pryč jsou doby, kdy jsme při sčítání ptáků tahali loďky po zamrzlé řece,” říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. O víkendu spolu s dalšími dobrovolníky počítali vodní ptactvo. Počty se příliš neliší od minulých let.

            Tři skupinky na loďkách a jedna pěší zvládly prozkoumat a spočítat 56 říčních kilometrů Berounky (až ke Zvíkovci). Cestou narazili nejen na stovky kachen, na labutě, ale také na několik orlů mořských nebo ledňáčky. „Zajímavé je, že v jednom úseku Berounky je každoročně kolem stovky morčáků severních, jinde jich přitom napočítáme jen několik kusů. Ani letošek není výjimkou, kolega jich započítal 117,” uvedl Makoň. Zřejmě se v těchto místech morčákům daří a mají tu zimoviště. Kvůli teplému počasí jsou počty ptáků nižší než před mnoha lety. „Dřív byly zamrzlé rybníky a velká část řeky. Ptáci se pak drželi jen na těch nezamrzlých úsecích,” vysvětluje známý plzeňský ochránce zvířat.

            I proto se letos někteří Makoňovi kolegové vydali i na rybníky – v Holoubkově a v Mýtě na Rokycansku. „Kolegyně tam viděla poměrně exotické ptáky – husice nilské. Domnívám se, že jsou to ty samé, které jsem vyfotil začátkem ledna v Bukovci,” dodal Makoň.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.