Přihlásit

Umělci zkoumali, jak asi myslivecký posed vnímá lovná zvěř? (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIHLAVA
Česká myslivost se před pár lety stala nehmotnou kulturní památkou. Myslivectví však není jen nevinnou nostalgickou rekonstrukcí tradic, neboť myslivci do značné míry ovlivňují náš vztah k lesní zvěři a k lesům, k zemědělcům a polím, k životu na venkově obecně. Festival "Posedy, lovecké a zvířecí stezky" byl pokusem vytvořit prostor pro imaginární dialog myslivců a lovné zvěře a podívat se na posed či z posedu z úhlu pohledu srny, koroptve či zajíce.
Festival Posedy, lovecké a zvířecí stezky byl také jednou z doprovodných akcí výstavy Seno, sláma. Na základě otevřené výzvy byli vybráni umělci z České republiky, Slovenska, Francie, Nizozemí a Belgie, kteří v průběhu jednoho srpnového týdne vytvářeli dočasné instalace na mysliveckých posedech mezi vesnicemi Hranice, Libice nad Doubravou a Blatnice v Železných horách.
Výstava, která byla zahájena 22. ledna v jihlavské Galerii Alternativa (spadající pod OGV Jihlava) na Komenského ulici, se tak pokouší na základě foto a videodokumentace a některých artefaktů přiblížit atmosféru této akce. Při vernisáži výstavy byla představena také publikace Seno, sláma, řeřicha, která je katalogem výstavy "Seno, sláma. Práce v krajině a přírodní procesy v umění," která proběhla v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě 25. 5. - 24. 8. 2014. Tato výstava představila uměleckou tvorbu v krajině v období od 60. do 80. let minulého století. Kromě tvůrců spojených s Vysočinou (Zorka Ságlová, Ivan Kafk a a Vladimír Havlík) na ní byla zastoupena díla slovenských umělců Petera Bartoše, Michala Kerna a Jany Želibské a polské umělkyně Teresy Murak. Česko-anglický katalog obsahuje soubor textů od teoretiků umění a umělců, kteří se zúčastnili doprovodného sympozia Alfalfa = Artists + (Landscape + Fields + Agriculture]dne 19. 6. 2014. Katalogové texty, jejichž autory jsou Miloš Vojtěchovský, Lenka Dolanová, Daniela Čarná, Marta Ryczkowska, Vladimír Havlík a Sándor Pinczehelyi, rozvíjejí témata výstavy na základě rozboru tvorby vybraných umělců v širším kontextu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.