Přihlásit

Zbraňová amnestie skončila. Na Vysočině lidé odevzdali na tři stovky zbraní (i-vysocina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rámci zbraňové amnestie odevzdali lidé v Kraji Vysočina celkem 297 zbraní a 14 652 kusů střeliva. Na policejních odděleních se ve druhé polovině loňského roku objevilo i několik vzácných rarit.
 
Samonabíjecí pistole KOLIBRI - ráže 2,7 mm, jedná se o nejmenší vyráběný náboj. Zbraň odevzdal v rámci zbraňové amnestie občan na Třebíčsku, zbraň pochází z let 1913-1914. Země původu Rakousko-Uhersko. Tato pistole se stala vůbec nejméně výkonnou zbraní své kategorie, která se dostala na trh. Prodávala se pro osobní ochranu, ovšem její slabý náboj mohl jen stěží v případě napadení zastavit útočníka. Foto: Policie ČR. Další fotografie najdete na našem Facebooku .

Novela zákona o zbraních umožnila v období od 1. července do 31. prosince 2014 mimo jiné zlegalizovat zbraně, jejich hlavní části nebo střelivo. Lidé v našem kraji odevzdali jednu zbraň kategorie "A" - jednalo se o italský samopal značky Beretta - vzor 38/42, ráže 9 mm. Dalších 171 odevzdaných zbraní patří do kategorie "B" a 125 zbraní do kategorie "C".

Zbraňová amnestie, neboli zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování, se vyhlašuje v rámci novelizace zákona o zbraních a střelivu. Mimo toto období hrozí za nedovolené přechovávání střelné zbraně nebo většího množství střeliva trest odnětí svobody v trvání až dvou let, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

V rámci amnestii v roce 2009 bylo v našem kraji odevzdáno 395 zbraní všech kategorií, i když největší počet odevzdaných zbraní byl v kategorii "C" - tedy především dlouhé lovecké zbraně a také zbraně expanzní.

Na odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál a také na jednotlivá obvodní oddělení v našem kraji přišli odevzdat lidé zbraně, které nalezli při rekonstrukcích na svých pozemcích, ve svých domech, na půdách nebo je objevili v rámci pozůstalosti po svých blízkých. I když zbraňová amnestie trvala půl roku, někteří nálezci si nechali odevzdání zbraní na poslední den zbraňové amnestie a přišli odevzdat nálezy, přechovávané zbraně a střelivo až 31. prosince. V našem kraji na Silvestra 2014 přišlo odevzdat zbraně nebo střelivo celkem 17 osob, které odevzdaly třináct zbraní, 418 kusů střeliva a také několik zásobníků do pistolí.

V rámci odevzdaných zbraní se v našem kraji objevilo také několik zajímavostí a rarit. Patří mezi ně opakovací puška Winchester - 1895, ráže 7,62x54R. Jedná se o vzácný kus zbraně, který pochází z období první světové války. Dalším vzácným exponátem byla samonabíjecí pistole značky Bergmann, vzor 1908, ráže 9 mm. I tato zbraň pochází z období první světové války.

Všechny odevzdané zbraně odesílají pracovníci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál k balistickému zkoumání. Policisté u odevzdaných zbraní zkoumají, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin a také v jakém stavu zbraně jsou. Po důkladném prověření se pak zbraně mohou vrátit k odevzdávající osobě nebo se stanou majetkem státu. V našem kraji jsou výsledky dosud provedených expertiz negativní. Všechna balistická zkoumání u odevzdaných zbraní ale ještě nejsou u konce.

"Držitel má lhůtu půl roku na to, aby si vyřídil platný zbrojní průkaz. Kromě toho má také další možnosti. Zbraň může například někomu darovat. Pokud zbraň nebude střelbyschopná, může si zbraň zregistrovat na zbrojní průkaz skupiny A - pro sběratelské účely - s tím, že nebude zbraň určena ke střelbě. Může ale také požádat o znehodnocení nebo zničení. V takovém případě se zbraň upraví oprávněnou osobou - zbrojířem - tak, aby se stala neschopnou střelby," uvedl vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství policie Petr Gruber.

Pokud by občan chtěl získat zbrojní průkaz, musí nejprve absolvovat zkoušky odborné způsobilosti žadatele o zbrojní průkaz. Po úspěšném složení zkoušky a splnění dalších zákonných podmínek je žadateli tento průkaz vydán. V případě, že by používal zbraně bez zbrojního průkazu, dopustil by se tím trestného činu nedovoleného ozbrojování, za který v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v trvání dvou let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.