Přihlásit

Fenka Cama jde do boje proti vybíjení slonů (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na cestu do afrického Konga se chystá českolipská kynoložka a její belgický ovčák speciálně vycvičený na vyhledávání slonoviny. V boji s pašeráky může jít zvířeti i o život.

ČESKÁ LÍPA
Válka proti masakrování slonů v Africe má své vojáky i v Česku. Konkrétně v České Lípě, kde kynoložka Hana Böhme vycvičila fenu belgického ovčáka, aby uměla odhalit pašovanou slonovinu a rovněž maso z divokých zvířat. Je to jediný pes v Česku, který něco takového dokáže.
"Odletíme s Camou do Konga v polovině února," říká Böhme. Pro její fenku to bude cesta bez zpáteční letenky. "Já tam zůstanu měsíc a půl. Pak se vrátím domů a Camu nechám v Kongu celníkům. Pytlákům a pašerákům bude určitě vadit, ale celníci ji dokážou ochránit. Mohou ji umístit i do kotce za zdí s ostnatým drátem," vysvětluje kynoložka.
Čekají je ještě poslední zkoušky v prostoru pro zavazadla na letišti, aby si fenka vyzkoušela kontroly, jež ji čekají v konžském Brazzaville. Už dříve jí liberecká zoo věnovala pachové konzervy, na nichž se Cama učila vyhledávat nejen slonovinu, ale také další ohrožená zvířata - ať již živá, nebo mrtvá. Zoo dodala úlomky klů, opičí chlupy, hadí kůži nebo peří vzácných ptáků.
"V celé Africe usmrtí pytláci za rok až pětatřicet tisíc slonů," upozorňuje ředitel liberecké zoologické zahrady David Nejedlo. "Cama může pytlákům v Kongu velmi dramaticky zkomplikovat život," věří.

Cena slonoviny roste
Vycvičený pes konžským celníkům velmi usnadní práci. Nebudou muset zdlouhavě prohledávat zavazadla nebo zboží v autobusech a v nákladních a osobních autech, směřujících z národního parku do hlavního města. Živá nebo mrtvá zvířata za ně belgický ovčák odhalí mnohonásobně rychleji.
Liberecká zoo spolupracuje se spolkem Save Elephants (Zachraňte slony), založeným Arthurem Sniegoněm, mladým přírodovědcem a cestovatelem z Třince. Sniegoň se obává, že za deset let zmizí sloni z většiny Afriky. "Cena slonoviny na černém trhu závratně roste hlavně kvůli vysoké poptávce v Číně. Kilogram stojí až padesát tisíc korun," vysvětluje Sniegoň.
Právě organizace Save Elephants se výrazně zasloužila už o loňskou cestu kynoložky Böhme do Konga. Češka tam učila odhalovat slonovinu nebo maso mrtvých zvířat jiné dva belgické ovčáky, kteří tam přicestovali z Izraele. "Pracovali jsme s nimi v hlavním konžském městě Brazzavile, v národním parku a všude, kde se pašují vzácná zvířata nebo maso z nich," říká. "Viděli jsme dokonce, jak malé dítě prodávalo u silnice zabitou chráněnou opici," vypráví Böhme.
Belgičtí ovčáci z Izraele objevili v Kongu už desítky pašovaných mrtvých zvířat. Šlo o mrtvé opice, myší jeleny - kančily, antilopy a také hady. "Když jsem byla v Kongu, zabavili jsme pašerákům také živého krokodýla," říká Böhme a dodává, že mrtvá zvířata bývají ukrytá například do pytlů s moukou.
Poptávka po špercích ze slonoviny roste, i když platí celosvětový zákaz obchodu s ní. Pytláci likvidují v Kongu kromě slonů rovněž chráněné luskouny - savce pokryté šupinami. Z nich se dělá afrodiziakum. Kvůli masu pytláci decimují tlupy opic, zabíjejí antilopy, krokodýly nebo hady.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.