Přihlásit

Odešel legendární myslivec Jaroslav Orlík z Krnova (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroslav Orlík byl osobností města Krnova. Knihkupectví stále nabízí jeho knihu Myslivecké tradice v praxi – zkušenosti starého myslivce, ve které předává své poselství dalším pokolením myslivců.

 

Krnov
Myslivecké řady opustil Jaroslav Orlík ve věku nedožitých 83 let. Byl to opravdový nestor českých myslivců. Myslivostí žil plně a poctivě celý život.

            Jako mladý nový myslivec se ve Vávrovicích u Opavy zapojil do organizování mysliveckého života a zůstalo mu to po celý život. Udělal si hospodářské i vyšší odborné zkoušky. Funkci mysliveckého hospodáře vykonával postupně v několika sdruženích až do svých 75 let.

            Byl dlouhé roky členem myslivecké rady Okresního mysliveckého spolku OMS Bruntál, kde vedl kulturní komisi. Věnoval se mysliveckým tradicím a v této oblasti vychoval tisíce adeptů. Stal se výraznou a uznávanou osobností v myslivosti v celostátním měřítku.

            Projevil se u něj výrazný umělecký talent, který věnoval myslivcům. Začal psát a kreslit pasovací dekrety, diplomy, gratulační erby na dřevě, erby krále honu a podobně. Nedá se vůbec spočítat objem této dobrovolné práce na propagaci mysliveckých tradic zvyků a obyčejů.

            Byl oceněn mysliveckými vyznamenáními všech stupňů a vrcholem bylo udělení Umělecké ceny Českomoravské myslivecké jednoty ČMMJ za celoživotní grafické dílo ve prospěch myslivosti. Rovněž byl oceněn v roce 2012 starostkou města Krnova „Oceněním za celoživotní dílo” za organizátorskou, publikační a celoživotní činnost v oblasti myslivosti. Když již mu ruka přestala sloužit, nechal se přemluvit a sepsal své praktické zkušenosti s mysliveckými tradicemi v brožuře Myslivecké tradice v praxi – zkušenosti starého myslivce. Vydala ji společnost Optys, s. r. o. Vždy měl obrovskou radost, když v časopise Myslivost viděl fotografie z činností různých sdružení, kde se předávají diplomy, ocenění, gratulační glejty, které jsou jeho dílem. A takto udělal a dále i po smrti bude dělat radost všem myslivcům. A hlavně, nemalou měrou přispěl k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic.

            Nežil svůj život nadarmo. Čest jeho památce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.