Přihlásit

Divoká prasata škodí v lázních i poblíž kostela (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KARLOVARSKÝ KRAJ
Pošlapala divoká prasata zemědělcům úrodu? Okousali jeleni lesákům kůru ze stromů? Jdou škody do milionů? S náhradou majitelé takto poškozených věcí počítat nemohou. Jak uvedl Ladislav Cinegr, místopředseda Okresního mysliveckého spolku, zvěř je národním majetkem. Škody, které zvěř způsobí, nikdo nezaplatí. „Teoreticky by mohl stát. Ale já se ještě nikdy nesetkal s případem, že by se tak stalo. Každý je povinen udělat vše pro to, aby mu škody nevznikly,” doplnil místopředseda mysliveckého spolku Cinegr.

            O škodách způsobených divočáky by mohl dlouho povídat Miroslav Kučera, ředitel Správy lázeňských parků. Každoročně je vyčíslí na 200 tisíc korun. S puškou v ruce se proto i letos vydal chránit „svůj” majetek. K dispozici má i posed naproti ruskému kostelu.

            „Právě tam teď prasata řádila. Vytrhala nám keře a srolovala ochrannou fólii. Šla po žaludech,” domnívá se ředitel správy parků. Loni v této lokalitě společně s kolegou zastřelil čtyři divočáky. Na lov škodné se ovšem nemůže vydat, kdy chce. Za prvé je odstřel v lázeňské části města možný jen se speciálním povolením, a za druhé prasata také z lesa nevylézají každý den.

            „Když mrzne, špatně se jim na umrznuté půdě chodí. Teď ale teploty stouply, tak by mohla přijít,” přibližuje své zkušenosti s lovem štětináčů Kučera. O tom, kolik se jich v Karlových Varech uloví, rozhoduje správce lesa, tedy společnost Lázeňské lesy.

            „Plán odstřelu je pro sezonu, která trvá od března do března, přibližně 80 kusů divokých prasat,” říká Evžen Krejčí, ředitel Lázeňských lesů. Zatím se jej myslivcům daří průběžně plnit. „V současné době máme odstřeleny 63 kusy,” potvrzuje svá slova.

            „Nikdo mi nenamluví, že jsou prasata přemnožená. Je jich sice víc, ale o přemnožení se mluvit nedá,” uvedl Ladislav Ciengr.

            Stavy podle jeho slov klesají od doby, kdy myslivci vystříleli staré bachyně. Počet prasat určených k odstřelu vychází podle Evžena Krejčího slov z pravidelného sčítání zvěře. „Rozdíl oproti normovanému stavu a skutečnosti musíme střílet,” vysvětluje ředitel Lázeňských lesů. Toto číslo se rok od roku mění.

V lázeňských lesích střílí desítky „kusů” „Byly roky, kdy jsme měli plán odstřelu určený na 130 kusů, loni jsme zlikvidovali něco přes 60 prasat,” doplňuje ředitel.

            Adekvátně škodám pak mohou střílet divočáky i mimo honitbu na takzvaných nehonebních pozemcích. A mezi ně spadá i okolí ruského kostela, přesněji řečeno okolí Malého Versailles, kde od loňského roku stojí už zmiňovaný posed.

            Návštěvníci této části města se ale nemusejí bát o svou bezpečnost. Předně: na lov vyrážejí myslivci v noci. A hlavně posed zaručuje takový balistický úhel, že střela vždy skončí v zemi. Anebo v praseti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.