Přihlásit

Rys na Pustevny zabloudí jen v noci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BESKYDY
Sledování velkých šelem se aktivně věnuje už třináct let. Kromě jejich monitoringu v Beskydech vyráží Miroslav Kutal v zimě za vlky a medvědy také na Slovensko.
Vůbec nejvíce ale jedenatřicetiletého zoologa z olomoucké pobočky Hnutí Duha zajímají rysi.
"V centrální části Beskyd nyní žijí samec a dvě samice. Každá z nich má navíc dvě koťata. Další mladší rysové se pohybují v oblasti Veřovických vrchů. Minimálně o dvou samicích a dvou až třech samcích víme i v Javorníkách," říká Kutal.

* Čím se rysi živí?
Především srnčí zvěří. Někteří z myslivců si bohužel myslí, že rys zabíjí pro zábavu a sežere jen část kořisti. To je ale mýlka. Když najdeme v lese stržené srnčí, umístíme k němu fotopast. Díky ní pak víme, že rys se ke kořisti pravidelně vrací. Může ji využívat týden, ale občas i dva nebo tři, než ji prakticky celou zkonzumuje.

* Jaká místa k životu vyhledávají?
Především oblasti, kde mají klid a dostatek prostoru. Například pralesovité severní úbočí Radhoště mezi taková místa patří. V minulosti jsme zde našli rysí stopy několikrát.

* Na nedalekých Pustevnách tedy turisté asi rysa nepotkají, že?
Přes den určitě ne. Na rušnější místa ale zvíře občas chodívá v noci. Je třeba najít vyváženou hranici, aby si v Beskydech lidé užili, ale aby tu zůstal i dostatek klidných míst pro zvířata. Bylo by smutné, kdyby se budováním nových sjezdovek a hotelů stal z hor nějaký lunapark.

* Kdy jste na rysí stopy v Beskydech narazil s kolegy naposledy?
Zhruba před měsícem jsme našli stopy rysa, který postupně směřoval až ke kapli na vrcholu Radhoště.

* Viděl jste přímo v přírodě nějaký exemplář tváří v tvář?
Bohužel ne. Ale někteří dobrovolníci už měli to štěstí a osobní setkání s rysem zažili. Jsou to vzácné okamžiky trvající většinou jen několik vteřin. Šelmy jsou velmi plaché. Na Slovensku jsem ale už několikrát viděl vlčí smečku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.