Přihlásit

Šelmy žijí pospolu jen v Beskydech (týdeník Frýdecko-místecko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Kdysi patřily mezi běžná zvířata, šelmy v Beskydech to ale v posledních staletích neměly lehké. Ochránci přírody o víkendu skončili s jejich letošním mapováním. Výsledky budou známy až za měsíc, už teď je ale jisté, že medvědi, vlci i rysi jsou v Beskydech pořád ojedinělým úkazem.

 

Stálý obyvatel

Není jich mnoho, mezi velkými šelmami v Beskydech ale početně nemají konkurenci. Rysů v tamních lesích žije zhruba desítka. Rys ostrovid je jednou ze dvou našich divoce žijících kočkovitých šelem, druhou je kočka divoká, kterou loni po desetiletích zachytily v Beskydech fotopasti. Jídelníček rysů tvoří hlavně srnci, méně loví jeleny, divoká prasata, hlodavce nebo lišky.

 

Co šelmám hrozí

Pytláctví, intenzivní lesní hospodaření a fragmentace krajiny. Beskydy jsou sice jediným místem v České republice, kde se objevují všechny tři šelmy pohromadě, trvalejšímu osídlení našich hor velkými šelmami však brání několik problémů. Třeba loni ekologové objevili v lese smrtelné návnady. Například vlci se už vícekrát objevili v Beskydech i na Šumavě, migrující jedince ale vždy někdo zastřelil dříve, než mohla vzniknout smečka.

 

Občasný host

Vlci se v Beskydech objevují vzácně. Obzvlášť mezi chovateli ovcí nejsou zrovna vítanými hosty, ve více než devadesáti procentech případů totiž na stáda podle oficiálních statistik útočí právě vlk. V tuzemsku býval běžným zvířetem až do konce 17. století, pak začal intenzivní lov. Posledního vlka v Beskydech zastřelil 5. března 1914 František Jež u Bukovce, první věrohodné údaje o návratu vlků přišly až v roce 1994.

 

Výjimečný návštěvník

Medvěd se v Beskydech vyskytuje pouze výjimečně. V 17. a 18. století byl na většině území vyhuben, od 70. let minulého století se do Beskyd začal vracet. Hlavně díky návaznosti na Slovensko, kde tvoří početnou populaci. Loni se medvěd toulal v okolí Mostů u Jablunkova, kde dostal zálusk na včelí úly, ekologové zaznamenali migrujícího medvěda také na Třinecku. V Beskydech se ale v posledních letech pohybuje jen několik medvědů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.