Přihlásit

Výstava na zámku představuje lov od paleolitu do 20. století (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice
Lov byla nejprve nutnost, později zábava a povyražení společenské smetánky. O vývoji loveckých technik a zbraní pojednává nová výstava v prostorách teplického muzea, která představuje lov v celém jeho vývoji, od paleolitu k počátku 20. století. Přiblíží technologický vývoj loveckých prostředků, způsoby lovu, jeho náboženský i světský význam. Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout zbraně vyrobené z nejrůznějších materiálů – kamene, kosti, zbraně doby bronzové či palné zbraně z období středověku a novověku.

            Návštěvník zde uvidí nejen vývoj loveckých zbraní na exponátech pocházejících z pravěkých archeologických nálezů, jejichž hodnota se dá srovnávat s Věstonickou Venuší, jako jsou třeba pazourkové, či kostěné hroty na šípy nebo oštěpy, postupný přechod na bronzové nástroje starověku, posléze středověku a nakonec krásně provedené ručnice s kolečkovým a posléze křesadlovým zámkem.

            Výstavu zahájili hrou na lesní roh dva studenti Konzervatoře v Teplicích. Ředitel muzea Bohuslav Boček poté poděkoval tvůrcům výstavy, kteří dovezli řadu exponátů z Karlovarského muzea, kde oba působí.

            „Muzeum Karlovy Vary má ve sbírkách hodně militárií, především loveckých zbraní, jelikož od 17. do 19. století byly Karlovy Vary vyhlášeným puškařským městem. Tak jsme si řekli, že by bylo dobré tyto historické zbraně vystavit, ale moc lidí na výstavu nechodilo. Zjistili jsme, že výstavy je nutné zaměřit na děti a mladou generaci tímto způsobem vzdělávat. Vystavit jen pušky nám přišlo docela nepřiměřené, proto jsme se s kolegou Janem Tajerem rozhodli udělat výstavu jako průřez dějinami lovu,” popsal, jak vznikala, jeden z tvůrců výstavy Lukáš Svoboda.

            Návštěvníci muzea mají možnost si unikátní exponáty, které nejsou jinak k vidění, prohlédnout do 29. března .

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.