Přihlásit

Vstup zakázán. Ptáci potřebují klid (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do Průčelské rokle se lidé přes čtvrt roku nepodívají. Kvůli hnízdění sokolů a výrů

 

Sřekov
Romantickou procházku částí Průčelské rokle, kterou vede naučná stezka z Němčí směrem k Labi, si budou muset turisté čtvrt roku odpustit. Agentura ochrany přírody a krajiny sem od sedmnáctého března zakáže vstup. Rokle bude otevřená až na začátku letních prázdnin.

            Agentura zákaz vydala, protože ve zdejších skalách hnízdí dva přísně chráněné druhy ptáků – sokol stěhovavý a výr velký. Kdyby do míst, kde hnízdí, chodili lidé, mohli by je vyrušit. „Zákaz se nevztahuje na turisticky značené stezky,” uvedl v rozhodnutí ředitel regionálního pracoviště Petr Kříž. Zákazové tabulky podle něho budou vyvěšené přímo na přístupech k uzavřené oblasti. Jak v českém, tak v německém jazyce.

            Text zákazu mohou lidé najít například na internetových stránkách města. Je na něm i mapa s vyznačeným uzavřeným územím. „Jen jsme ji vyvěsili na úřední desku. Není to náš zákaz,” uvedla mluvčí města Romana Macová. Podle ústeckého turisty Karla Punčocháře je Průčelská rokle jedním z nejhezčích míst Ústecka. „Je známé, že svojí divokostí a nádherou během pobytu v Srdíčku v Brné rokle inspirovala k některým scénám i spisovatele Karla Maye,” uvedl Karel Punčochář.

            Ústečanům uzavření stezky nevadí. „Jestli jsou tam vzácní ptáci, tak to dokážeme vydržet,” soudí Matěj Souček ze Střekova.

            Průčelská rokle je přes dva kilometry dlouhý hluboký skalnatý útvar mezi Brnou a Němčím. V dolní části je naučná stezka Pod Vysokým Ostrým. Pod Výřími skalami, které svým názvem napovídají, že tu hnízdí tito noční dravci, je kaskádový vodopád. Podle Karla Punčocháře do chráněných míst lidé příliš nechodí. „Častěji jdou po zelené značce, která bude stále přístupná,” uvedl. Nejvíce turistů navíc rokli navštěvuje během letních prázdnin, kdy již bude otevřená.

            Zákazy kvůli hnízdění sokolů platí i na jiných místech severních Čech, především v Národním parku Česko saské Švýcarsko. Zde sokoli každý rok vysedí několik mláďat. Loni ale zákaz porušili horolezci a sokoly na jednom z míst vyplašili. Ve hnízdě zbyly jen skořápky. Za porušení zákazu přitom viníkům hrozí desetitisícové pokuty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.