Přihlásit

Masakr v Brodě vyvolává obavy myslivců (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Právní úprava o zbraních a střelivu je dostačující, tvrdí Střelecká komise Českomoravské myslivecké jednoty.

V poslední době zaznívají ze strany myslivců velké obavy ze zpřísnění podmínek pro získání zbraní. Mají také obavu, že všichni musí absolvovat znovu příslušné, nebo spíš zpřísněné testy.
Tyto informace zazněly na neformálním setkání myslivců v Lukově na Třebíčsku. Netajili, že vše může ovlivnit tragická událost v Uherském Brodě.

Předseda Okresního mysliveckého spolku Jihlava Karel Prokeš jejich stanovisko nesdílí. Ani nemám žádné informace, že by myslivci zmiňované obavy měli," přemítal.

Osobně si myslí, že systém je dobře nastavený a není potřeba ho měnit. Určitě se ale bude hovořit o době platnosti loveckého lístku. Ten dříve platil pět let, nyní deset let. Asi budou tendence se vrátit k minulé praxi," poznamenal Prokeš.

Připustil, že mezi nejdůležitější součást povolení k vydání zbrojního průkazu je lékařská prohlídka.
Ale tu nemůžeme z naší pozice nikterak ovlivnit," zdůraznil.

K problému se vyjádřili členové Střelecká komise Českomoravské myslivecké jednoty
Prohlašujeme, že stávající právní úprava zákona o zbraních a střelivu je dostatečná a dává dostatečný prostor ke kontrole odborné, zdravotní i morální způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz," shodli se.
Domnívají se, že ochrana vlastního života, zdraví a majetku pomocí střelné zbraně je základním právem jednotlivce a výrazným prvkem demokracie. V konkrétním případě v Uherském Brodě neselhal systém, ale jednotlivec. Podle ministerstva vnitra je česká právní úprava ohledně zdravotní způsobilosti přísná. Jak nám potvrdil Josef Holek z odboru tisku ministerstva, do konce března prověří, zda lze vylepšit systém kontroly žadatelů o zbrojní průkaz.
Za posledních pět let ubylo v ČR 19 593 držitelů zbrojních průkazů. V roce 2014 ho mělo 292 283 osob. Minulý rok policie odňala zbrojní průkaz 867 držitelům, kteří přestali splňovat některý ze zákonem stanovených požadavků: zdravotní způsobilost, bezúhonnost, spolehlivost." Počet držených zbraní však meziročně stoupá. Důvodem je dle ministerstva fakt, že si již prověření držitelé zbrojních průkazů pořizují další zbraně.
Mohou to být sběratelé zbraní, sportovní střelci pořizující si zbraně na další střeleckou disciplínu, a také myslivci," dodává Holek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.