Přihlásit

Muzeum křtilo Lovecké střípky od východního průsmyku (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Muzeu Třineckých železáren a města Třince byla pokřtěna kniha bystřického spisovatele Vladislava Kropa, nazvaná Lovecké střípky od východního průsmyku.
Je již jeho desátou knihou, která navazuje na předchozí svým tématem – krásou přírody Beskyd, lesů a jejich obyvatel, příběhů od nejstarších dob do současnosti.
Knihu pokřtil předseda představenstva společnosti Hutnictví železa Jaroslav Raab. „Z knihy pana Vladislava Kropa se dozvídáme, jak se vyvíjel život v našich horách od doby, kdy hlavní činností bylo pastevectví, až po řízené zalesňování, jaké zde byly rostliny, jaká zde žila zvířata. Dozvíme se tak historii výskytu i konce tetřevů, setkání s medvědy i s vysokou – jelen byl pro spoustu obyvatel zvířetem, se kterým se nikdy nesetkali, a tak pohled na zastřeleného jelena byl i pro místní lidi, jak je uvedeno na příkladu Milíkova, velkou událostí,” shrnul obsah knihy.
V knize jsou popsány i příběhy ze života srnců, divočáků, jezevců, rysů, jezevců a dalších obyvatel lesa. Čtenář zde najde krátký vstup do historie, dozví se o Těšínské komoře a hospodaření v lesích v minulých stoletích a vše je rozvinuto na příbězích, které prolínají celou knihou. Na popisované příběhy a události se autor dívá s určitým nadhledem, zkušeností, potřebnou pokorou a moudrostí a přiznává, že vychází ze života místních beskydských lidí.
Kniha má 200 stran a je bohatě ilustrovaná samotným autorem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.