Přihlásit

Jak se loví lovec (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STRAŠOV
Byla to naháňka jako každá jiná. Pátek dopoledne, všude les, občas se ozve výstřel. Nic, na co by Josef Novák nebyl za ta léta zvyklý. Jenže pak se všechno změnilo. Stačil okamžik, kdy zkušený lovec zaregistroval, že proti němu někde uprostřed honitby Strašov stojí bachyně. Dělilo je asi patnáct metrů. „Stále si živě vybavuji její upřený až vyzývavý pohled a výhrůžné cvakání háků,” vypráví Novák.

S kolegou si ještě stihl dát znamení, že zatím nebudou střílet. Jenže. „Náhle se bachyně prudce rozeběhla přímo proti mně! Na nic jsem nečekal a v sebeobraně instinktivně zamířil. Pak ještě jednou. Dvě rány ale divočáka nezastavily.”

A lovci bylo jasné, že se musí dát na rychlý ústup. „Neměl jsem jinou možnost, s bachyní v patách zbraň nepřebijete,” vysvětluje. „Nejspíš jen díky tomu, že mi již běžel na pomoc Carlo Kinský a v blízkosti začaly padat další rány, změnila bachyně na poslední chvíli směr a vzdalovala se z mého dosahu,” odvrací dramatickou tečku Novák, jinak majitel lesnické společnosti. Dodnes nechápe, co bachyni přimělo k útoku. Kromě jeho dvou ran neměla střelná zranění, nic prý nenasvědčovalo ani tomu, že by měla selata.

Příběh, který se udál na panství rodu Kinských na hranicích Pardubického a Středočeského kraje, zachytila Vlaďka Bartošová. Pracuje v blízkém hotelu Obora a měla za úkol naháňku zdokumentovat.

„V lese se většinou fotí špatně, je tam hodně tma. Já navíc s focením teprve začínám, loni v květnu jsem si koupila foťák. Stálo při mně fotografický štěstí, tohle už se mi asi znovu nestane,” přemýšlí Bartošová. V něco podobného doufá pochopitelně i Josef Novák. „Ročně absolvuji přibližně dvacet naháněk na divočáky, jichž jsem za život ulovil stovky, ale s ničím podobným jsem se dosud nesetkal. Je to pro mě další životní zkušenost, naštěstí s dobrým koncem,” říká Novák a vyvrací zároveň všeobecný názor, že je černá zvěř v českých lesích celoplošně přemnožená.

Nikoho asi nepřekvapí, že nejlepším úlovkem téhle naháňky byly právě fotky Vlaďky Bartošové. „Na konci lovu za mnou stálo čtyřicet chlapů a všichni chtěli vidět, co jsem vyfotila.”

 

Fakta
Co dělat, když potkáte divočáka? Šance, že divočák zaútočí, je minimální, ale mohlo by k tomu dojít v případě, že jsou zvířata zaskočena a cítí se být v ohrožení. V takovém případě se doporučuje zůstat ke zvířeti otočený čelem a pomalu ustupovat – dát tak najevo, že o střet nestojíte. Takový efekt má i ústup ke kmeni stromu, s nímž opticky splynete.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.