Přihlásit

Na Šumavu se vrátily druhy, které tam kdysi vyhynuly (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava je rájem mnoha živočichů a rostlin, které se na jiných místech České republiky nevyskytují. Nacházejí se tu dokonce i druhy, které už kdysi na našem území vyhynuly.

Tím asi nejznámějším je kočkovitá šelma rys ostrovid. Ta z české přírody zmizela už v 19. století. Ovšem později se sem opět vrátila. „Rys ostrovid je vázáný na rozsáhlé lesní celky i v kontextu s tím, že jeho lovecké teritorium zahrnuje stovky kilometrů čtverečních. Loví hlavně kopytníky, nejčastěji srnčí zvěř. Jeho populace v posledních několika desetiletích pozvolna rostla. V současnosti stagnuje,” prozrazuje zoolog Tomáš Lorenc. Největším problémem v ochraně rysa je podle něho pytláctví. Lovecké teritorium rysa zahrnuje stovky kilometrů čtverečních.

Dalším z podobných případů je puštík bělavý. Tato sova hnízdí na starých bukových či smíšených lesních porostech ve středních polohách. Na Šumavě žila ještě na přelomu 19. a 20. století. Na konci třicátých let minulého století odtud ale zmizela. Podle zoologů byla hlavní příčinou ztráta vhodných biotopů, kde ubývalo listnatých a smíšených porostů pralesovitého charakteru. Už na začátku sedmdesátých let začali puštíka zachraňovat Němci. V Národním parku Bavorský les ho vypouštěli do přírody. V české části Šumavy se puštík znovu objevil zhruba v osmdesátých letech.

Zajímavostí je, že mezi výskytem některých druhů sov na Šumavě a ve zbytku Plzeňského kraje je obrovský rozdíl. Zatímco na Šumavě je nejběžnější sovou kulíšek nejmenší, v dalších částech regionu se v podstatě nevyskytuje. Velmi vzácný je i ve zbytku České republiky.

Naopak například puštík obecný, který je v České republice nejrozšířenější sovou, na Šumavě téměř nežije. Důvodem je, že pro jeho život tam nejsou vhodné vysoké polohy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.