Přihlásit

Myslivci z Chrudimska se pochlubili stovkami trofejí (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nasavrky
Stovky loveckých trofejí si mohli zájemci prohlédnout během víkendu v nasavrckém hotelu Šustr. Okresní myslivecký spolek Chrudim zde uspořádal chovatelskou přehlídku ulovené zvěře v roce 2014. Na stojanech se tedy objevily lebky a paroží jelenů, muflonů i daňků a také škodné zvěře – tedy lišek a jezevců. Například zajíc není podle myslivce Jana Peška trofejová zvěř a navíc jeho stavy v přírodě ubývají, proto se takřka neloví. Naopak lišky se poměrně přemnožily.

„Trofej by si měl preparovat každý správný myslivec sám,” říká Jan Pešek. Je však velkou chybou držet se mylné poučky, dát lebku do mraveniště, aby se hmyz o vybělení kosti postaral bez práce. „Mravenci to naopak zakonzervují, aby se tím mohli živit i v budoucnu. Z hlavy je třeba stáhnout kůži a dát do vody, aby se vyplavila krev. Lebka se pak musí dlouho vařit, maso i s nosní chrupavkou z ní odstranit a kost vybělit kysličníkem. U muflonů se musí oddělit i rohy a z nich vyškrabat výživovou tkáň, aby pak nehnila a nepáchla,” dodává Jan Pešek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.