Přihlásit

Farma jelenů ve Slavětíně (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pátek 6. března se v rámci projektu Programu rozvoje venkova Farmové chovy uskutečnil seminář o chovu, reprodukci a také o základních principech výživy zvěře. První přednášející Ing. Martin Hošek, Ph.D., se věnoval tématu moderních metod reprodukce faremně chovaných zvířat a teorii prokládal praktickými zkušenostmi, které má díky odborným stážím na špičkovém evropském pracovišti – inseminační stanici jelenů XCELL na Slovensku.
O inseminační stanici jelenů XCELL jsme již psali v prvním čísle časopisu Společnosti mladých agrárníků ČR v loňském roce (dostupné na webových stránkách v sekci ke stažení, vloženo 14. 7. 2014).
Prof. Ing. Jiří Zelenka, CSc., z Mendelovy univerzity v Brně se ve své části zaměřil na základní potřeby zvěře na živiny v době parožení, reprodukce, laktace a další. Prof. Zelenka několikrát zdůraznil, že jelen, daněk nebo třeba i muflon jsou především přežvýkavci, a proto je třeba jim zajistit podmínky pro přežvykování a nelze spoléhat na to, že kompletní krmné směsi pro lesní zvěř není třeba doplňovat o objemná krmiva.

Začátky farmy
Před obědem s účastníky majitel jelení farmy, na které se seminář konal, Ing. Václav Dašek promluvil i o farmě. Jak uvedl, počátek hospodaření ve Slavětíně nad Metují sahá do poloviny 19. století, kdy do obce přichází Václav Dašek a od té doby Daškové na tomto statku hospodaří již čtvrtou generaci.
K rozkvětu statku došlo před druhou světovou válkou, kdy přišla nová éra chovatelství skotu – na farmě totiž chovali plemenné býky. Bohužel úspěch a politické názory hospodáře vedly k tomu, že patřil po roce 1948 k těm, kteří začali být nežádoucí a v únoru 1950 byl zatčen a odsouzen za velezradu na 20 let a ke konfiskaci majetku. Zároveň byla odsouzena na osm měsíců za pobuřování i jeho manželka v době, kdy Ing. Václavu Daškovi nebyl ještě ani jeden rok. Soukromé hospodaření na statku ustalo na celých 40 let.
V roce 1974 nabídl Československý stát zpětné odkoupení zkonfiskovaného statku, což čerstvě odpromovaný Ing. Dašek s vděkem přijal a rodina začala vydrancovaný statek pomalu obnovovat. Již v roce 1979 Daškovi začali pěstovat žampiony a tímto způsobem si dokázali zajistit finance pro obnovení hospodářství. V listopadu 1989 – v den revoluce, Ing. Václav Dašek oznámil rodině u televizního přenosu, že budou soukromě hospodařit, a tak se také stalo.

Průkopníci chovu
Historie jelení farmy ve Slavětíně nad Metují sahá do devadesátých let 20. století. Ing. Daškovi byly v rámci restitucí navráceny svažité pozemky, které se pod vlivem inspirace ze zahraničí rozhodl využít na chov jelenů a v roce 1992 Ministerstvo zemědělství povolilo Ing. Daškovi zřízení jelení farmy.
Počátek chovu byl zahájen 4. února 1993, kdy pastvina měla rozlohu šest hektarů a základní stádo tvořilo 18 kusů jelení zvěře odchycené ve volné přírodě Orlického Záhoří. V této oblasti patřili Daškovi k prvním průkopníkům chovatelství jelenovitých v České republice. Vedlo to ale i k problémům, hned po čtyřech dnech po odchytu prvních kusů ministerstvo zpochybnilo své vlastní rozhodnutí a až po roce potvrdilo původní souhlasné stanovisko s chovem jelenů ve Slavětíně.

Povolení ke střelbě
Daškovi začali chovat jeleny za účelem řezání pantů (nevytlučeného paroží), což bylo postupem času v Evropě zakázáno. Poté se Daškovi rozhodli chovat plemenný materiál, ale legislativní překážky byly natolik velké, že i od tohoto záměru museli upustit a chtěli chovat jeleny pouze na maso.
Na povolení okresní veterinární správy k zabití jelenů střelbou si Daškovi počkali do srpna 1994. V současné době tento způsob paří k jednomu z velmi humánních způsobů usmrcení, který je podobný lovu ve volné přírodě a pasoucí se kus do poslední chvíle nic netuší, proto není ani stresován. Střelené zvíře je ještě na pastvině vykrveno a převezeno do bourárny, kde je vyvrženo, veterinárně vyšetřeno a zpracováno. Pokud je třeba udělat sanitární odstřel nebo střelit starší kus, z masa si Daškovi nechají udělat klobásy a uzeniny, které je pak také možné koupit.

Zpracování masa
V současné době má přibližně 250 jelenů k dispozici 38 ha pastvin. V letech 1993–2001 bylo stádo posilováno o odchyty kusů ve volné přírodě a za posledních deset let se rozrůstá již pouze přirozeným přírůstkem.
Od roku 2010 byla definitivně schválena na farmě všem předpisům odpovídající zpracovna jeleního masa, která nabízí své služby také mysliveckým sdružením ve formě veterinární prohlídky ulovené zvěřiny, uskladnění a dalších navazujících služeb. Aktuálně se na farmě řeší problematika legislativy zaměřené na prodej produktů – balíčků zvěřiny ze dvora.

Oplocení je důležité
Podle Ing. Václava Daška úskalí chovu farmové zvěře nespočívají pouze ve způsobu získání zvěře, ale také ve způsobu oplocení pastvin, zajištění bezpečnosti chovaných zvířat před predátory, ale také před kolemjdoucími venčícími se psy a podobně. Nebezpečí práce s volně žijící zvěří byl pouze vrchol ledovce, který na Daškovy čekal, když se rozhodli chovat jeleny. Až na základě získaných zkušeností zjistili, že je nejlepší, pokud jsou nově odchycené kusy nejprve ustájeny v upravené stáji a až na začátku května jsou vypuštěny na pastvinu.
Problém technického rázu se stavbou plotu byl také nemalý, původní plot vydržel asi rok, než chované kusy zjistily, jak skrze něj projít. Za ty roky přišla rodina Daškových přibližně o osm kusů, které již nebyly navráceny zpátky do stáda. Původní plot slovenského typu byl nahrazen plotem belgického typu a později rozšířen o plot anglického typu. Principem je, aby se jelen, který na plot narazí, od něj odrazil a nemohl se do něj zamotat nebo jej potrhat. Původní oplůtky museli Daškovi zrušit a nyní mají chovaní jeleni k dispozici celou pastvinu.

Diverzifikace farmy
K farmě patří i penzion Na Radosti, proto se snaží Daškovi některé kusy ochočit z důvodu zvýšení atraktivnosti farmy a penzionu pro hosty. Dříve si v rámci večerního krmení mohli děti i jejich rodiče jelena nejen nakrmit, ale také pohladit. Nyní, po úhynu tří ochočených kusů, pracuje Ing. Dašek na ochočení nového jelena, aby tuto tradici mohl obnovit. Nicméně hosté si mohou pohladit víc než velmi přítulné ovečky a kozičky, které s jeleny sdílí společnou pastvinu.
Farma rodiny Daškovy je zaměřena nejen na chov zvířat, ale také na rostlinnou výrobu. Hospodaří na ploše 300 ha a specializuje se na pěstování ostropestřce mariánského, obilnin, olejnin a řepy cukrovky.
V roce 2009 se farma U Dašků umístila na prvním místě v celonárodní soutěži Farma roku. Titul získala mimo jiné i za příkladnou ukázku diverzifikace zemědělské činnosti. Na farmě je totiž stále pěstírna žampionů a linka na zpracování posklizňových zbytků. Další zajímavostí je centrální vytápění statku, penzionu a žampionárny kotlem, v němž se spalují například posklizňové zbytky a štěpka.

Autor: Marie Balabánová

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.