Přihlásit

Zvířata rozhodně netýráme, dušují se myslivci z regionu (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chebsko
Nejrůznější média v současné době šíří informace, že myslivci často cvičí lovecké psy na odchycených a poraněných kočkách. Všichni oslovení stoupenci Hubertova cechu na Chebsku se však od takových praktik důrazně distancují. Hovoří dokonce o cíleném poškozování svého spolku.
Po sociálních sítích dokonce koluje zpráva, kde stojí, že myslivci mají kočky vzduchovkou střelit do oka a tím je omráčit. Pak je chytí, ostříhají jim drápky a používají je na výcvik loveckých psů. Kočka při tom zemře!
A jak současnou náladu mezi ochránci zvířat a ostatními občany vnímá předseda Okresního mysliveckého spolku (OMS) Cheb Petr Černík? „Tato informace se skutečně v médiích objevila, ale bohužel její pravdivost nemám ověřenou. Pokud by to byla pravda, tak se jedná o hrubé porušení zákona. V našem okresním mysliveckém spolku jsme nikdy nic takového nezaznamenali, ale pokud k něčemu takovému došlo, tak bychom to vyřešili velmi důrazně a s takovými členy bychom se určitě rozešli.” Podle odhadu Petra Černíka mají v rámci Okresního mysliveckého spolku Cheb více jak 200 chovatelů loveckých psů. „Žádný z kynologů by se k takovému způsobu výcviku nikdy nesnížil. Jsem toho názoru, že takové, byť i neověřené zprávy nás myslivce poškozují, a takové počínání odsuzujeme,” dodal odhodlaně.
Ještě důrazněji se myslivců – chovatelů psů zastává Václav Krejčí z mysliveckého sdružení v Lipové. „Za sebe i své kolegy z našeho sdružení dám "ruku do ohně"! V Lipové máme dvanáct loveckých psů a jejich myslivců chovatelů,” upřesnil Václav Krejčí.

Litera zákona k týrání zvířat
Kdo týrá zvíře zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, nebo surovým nebo trýznivým způsobem veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.