Přihlásit

Úřad zakázal jízdy na motorkách nedaleko Mostu. Nařízení platí od 1. dubna na čtyři roky (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přísné opatření má chránit zvířata a jejich mláďata v oblasti, která už měla být přírodní rezervací. Částečný zákaz platí pro padáky

Mostecko
Mostecký magistrát zakázal jízdu na terénních motorových čtyřkolkách a terénních motocyklech v prostoru vrchu Zlatník.

Veřejná vyhláška začíná platit dnes, od 1. dubna. Magistrát o tom rozhodl na základě žádosti Mysliveckého sdružení České Zlatníky.
Magistrát zakazuje jízdy a omezuje veškeré sportovní a zájmové činnosti v prostoru vrchu Zlatník, které škodí zvěři, od 1. dubna do 31. října 2015 a poté od 1. března do 31. října v letech 2016 až 2018.
Omezení platí i pro sportovní létání (paragliding, padákové kluzáky). Výstup na startoviště a veškerý pohyb osob je možný pouze po červené turistické značce.
Létat nesmí před 9. hodinou a po 18. hodině. Parkovat lze jen u blízkého hřbitova. Piloti musí udržovat odstup od skály směrem k Bílině a za letu musí používat při komunikaci radiostanice.
„Piloti ani další osoby zúčastněné na provozu paraglidingu nebudou na sebe pokřikovat,” uvádí se v rozhodnutí. Na zákazy a omezení upozorní návštěvníky v lokalitě informační letáky.

Ochrana přírody
Nejedná se o naprostou novinku. Nařízení platilo v honitbě na Zlatníku mezi roky 2011 a 2014, nyní se prodloužilo. „Na základě dohody byla přijata opatření, která se osvědčila a přinesla kladné výsledky,” upozornil odbor životního prostředí a mimořádných událostí.
„Rogalisté omezení akceptují. V jejich případě došlo k podstatnému zlepšení, ale problémy s motorkáři přetrvávají,” řekl Mosteckému deníku zástupce mysliveckého sdružení Jan Houdek.
Myslivci i myslivecká stráž mají s motorkáři na Zlatníku špatné zkušenosti. V přírodní oblasti jezdí i v noci. Extrémním případem, který myslivci zaznamenali, byla jízda na vrchol kopce v terénním autě. Motoristé jsou podle myslivců často drzí a údajně byly i pokusy o najetí do strážců pořádku. Důvodem zákazu a omezení vyhláškou je vytvoření ideálních podmínek pro zvěř. Zákaz se vyhlašuje kvůli zachování druhů volně žijících živočichů, ochraně zvěře před hlukem a ptáků při hnízdění a kladení mláďat. Sportovní aktivity mohou podle odborníků vést k odumření vyvíjejícího se plodu ve vajíčkách či ke smrti mláďat.

Chybí rezervace
Vrchol Zlatníku je v nadmořské výšce 521 metrů a je 5 kilometrů od Mostu u hlavní silnice do Bíliny. V roce 2007 Ústecký kraj připravoval návrh na vyhlášení přírodní rezervace, která by zahrnula Zlatník a okolí (přibližné 80 hektarů). Plán se zatím nerealizoval. Přitom se jedná o ojedinělou lokalitu s významnými skalními biotopy, je tam hnízdiště Výra velkého, výskyt chráněných a ohrožených rostlinných druhů (bělozářka liliovitá a větevnatá, hlaváček jarní, kozinec bezlodyžný a dánský, kavyl Ivanův a koniklec luční načernalý).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.