Přihlásit

Sýčkové vymírají. Ochránci jim dají budky proti kunám (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SEVERNÍ ČECHY
"Pomozte nám najít sýčka!" S touto prosbou se nyní ornitologové obracejí na veřejnost. Naše donedávna nejběžnější sova je totiž na hranici vyhynutí a téměř zmizela z české krajiny. Odhadem žije v Česku už jen sto párů sýčka. Největší zastoupení má na severu Čech, na jihu Čech nebo na Vysočině už tato drobná sova nežije. "Blíží se vymření sýčka," potvrzuje Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.
Záchranný program, jehož je Šálek garantem, počítá se zapojením amatérských pozorovatelů, kteří výskyt sýčka ohlásí. Ornitologové pak ptákům zajistí ochranu. "Zabezpečíme jejich hnízdiště, zřídíme jim bezpečné budky odolné kunám a pokusíme se dohodnout se zemědělci v okolí, aby kosili své louky," přibližuje Šálek. Právě kosené louky sýčkům nejvíce vyhovují při hledání potravy. Jejich nedostatek naopak přispívá k úbytku sýčků.
Sýčci dnes žijí hlavně v Ústeckém kraji, na Chomutovsku, Litoměřicku a ostrůvkovitě na Liberecku. Tam se dokonce kvůli úbytku přirozených lovišť přestěhovali na panelová sídliště Špičák a Sever v České Lípě. "Sledoval jsem zde tři hnízda situovaná do velkých odvětrávacích otvorů pod střechou na bočních stěnách panelových domů," uvedl Zdeněk Vitáček, ředitel a zoolog Vlastivědného muzea v České Lípě. Ani díky stěhování do města však nemají sýčci vyhráno. Řada jedinců se totiž vůbec nepotká se svým ptačím protějškem.
Sýčkům prý v minulosti uškodila i jejich pověst, kdy mnozí lidé věřili tomu, že sýček svým houkáním přivolává smrt. "Kvůli svému hlasitému,púúúújd' nebyl sýček nikdy oblíbený. Houkal často ze hřbitovů a pověrčiví lidé si mysleli, že je pobízí k cestě tam," vysvětlil liberecký zoolog Martin Pudil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.