Přihlásit

Myslivci představují ve Skalici nejlepší ulovené trofeje (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Skalice u České Lípy
Tradiční chovatelská přehlídka nejlepších trofejí zvěře ulovené v loňském roce na Českolipsku začíná právě dnes v sále hostince U Slunce ve Skalici u České Lípy. K vidění je až do této neděle na pět stovek exponátů ze 63 honiteb, podle nichž se mimo jiné ukáže, jak kvalitně myslivci regionu hospodaří v revírech.
Každá trofej kvůli tomu prošla už včera rukama odborníků. Specialisté na srnce, daňky, muflony i kočkovité šelmy poctivě přeměřovali paroží, aby následně odvodili věk zvěře a na základě dalších parametrů rozhodli, zda odstřel byl, či nebyl žádoucí.
"Pokud se na trofeji objeví červená samolepka, znamená to, že mělo zvíře po revíru ještě běhat. V případě nesprávného odstřelu myslivcům hrozí odebrání povolenky," vysvětlil Jakub Máslo, předseda hodnotící komise a referent Městského úřadu v České Lípě pro rybaření a myslivost.
Mezi nejzajímavější kusy chovatelské přehlídky patří letos bílý daněk a koza bezoárová, které se na Českolipsku daří od 90. let minulého století v lokalitě obory Vříska nedaleko Holan. "Díky pečlivé starostlivosti revírníka Ladislava Masopusta je koza bezoárová v současné době na normovaných stavech čtyřiceti kusů," popsal Máslo. Zvláštní druh kozy pocházející původně z Turecka se v Čechách choval také na jižní Moravě, ochránci přírody ale zjistili, že tam škodí vzácným druhům rostlin.
Slavnostní zahájení přehlídky začíná dnes v 10 hodin, návštěvníkům bude poté otevřená denně až do neděle, kdy v 15 hodin proběhne její oficiální zhodnocení. Návštěvníci se mohou těšit na odborný myslivecký výklad.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.